Gazdaság

Bíróságra viszik Paks II. ügyét a környezetvédők

24.hu
24.hu

2017. 04. 19. 12:26

Korábban a témában:

Paks II. szerdán jogerőre emelkedett környezetvédelmi engedélye felelőtlen: a projekt a környezetet és a lakosságot is veszélyeztetheti – írta a Greenpeace Magyarország és az Energiaklub közleményében. A két szervezet korábban megfellebbezte az elsőfokú környezeti hatóság által kiadott engedélyt. Fellebbezésüket szerdán a Pest Megyei Kormányhivatal határozatában elutasította. Mivel a környezetvédelmi eljárás korábbi fázisaiban megfogalmazott kritikákra ezúttal sem érkezett érdemi válasz, a két szervezet bírósághoz fordul.

A környezetvédők szerint a Pest Megyei Kormányhivatal határozatával Paks II környezetvédelmi engedélye jogerőre emelkedett úgy, hogy a másodfokú hatóság nem rendezett számos alapvető, a hatástanulmányban és a Baranya Megyei Kormányhivatal elsőfokú határozatában is tisztázatlanul hagyott kérdést:

  • Rendezetlen a nukleáris és radioaktív hulladékok kezelésének sorsa.
  • Nincs megnyugtató válasz a lakosság védelmére az emberi hibára és a szándékos károkozásra – például a terrorizmusra, szabotázsra, háborús cselekményekre – visszavezethető súlyos balesetek esetén.
  • Nem garantálja semmi, hogy az új erőmű nem melegíti fel a Dunát a határértéket meghaladó módon.

Megalapozott és mindenki számára megnyugtató válaszok kellenek Paks II. környezeti hatásaival kapcsolatban, mert nem csak rólunk, de a gyermekeink biztonságáról is szó van. Nem látunk például garanciát arra, hogy az erőmű biztonságos tud maradni egy esetleges terrortámadás esetén. Ahogy azt sem tudni, milyen technológiával és véglegesen hol kerülnek elhelyezésre a több százezer évig sugárzó nukleáris hulladékok – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország energiakampány-felelőse.

A tervezett új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta zajlik. Az eljárásban az Energiaklub és a Greenpeace Magyarország a kezdetek óta ügyfelekként vesznek részt. Az MVM Paks II. Zrt. által készített és benyújtott hatásvizsgálati dokumentumokat az Energiaklub és a Greenpeace Magyarország korábban több ponton hiányosnak és homályosnak találta.

A tisztázatlanságok ellenére a Baranya Megyei Kormányhivatal 2016. szeptember 29-én kiadta Paks II környezetvédelmi engedélyét. Mivel az engedély elfogadta a környezeti hatástanulmány tisztázatlan, megalapozatlan és hiányos állításait, ezért az Energiaklub és a Greenpeace Magyarország 2016 októberében fellebbezett az elsőfokú környezetvédelmi engedély ellen. A másodfokú hatóság döntésével az engedély a mai nappal jogerőre emelkedett.

A határozat hiányosságai miatt az Energiaklub és a Greenpeace Magyarország élni fog a rendelkezésükre álló jogi lehetőséggel, és az engedélyt bíróságon támadják meg.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.