Gazdaság

300 millió forint lóg a levegőben a makói Continental egyik pályázatánál

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

A makói Continental állami támogatásaival kapcsolatban közérdekű adatigényléssel azt az információt kaptuk a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól (KKM) és a HIPA-tól, hogy a cég (ConiTech Fluid Automotive Hungária Kft.)

  • 158,4 millió forint pályázati pénzt fizetett vissza.

Ami az EKD/FELD-2018/11 támogatás második ütemének kamattal növelt összege. Azt írták még, hogy a cég azért fizette vissza az összeget, mert elállt a 2018-as támogatási szerződés kisebb, második üteméhez vállalt kötelezettségek teljesítésétől. Hogy pontosan milyen kötelezettségektől, azt nem részletezték.

Viszont, mint egyik olvasónk felhívta rá a figyelmünket, A ConiTech Fluid 2021-es mérlegében az szerepel a 2015- ben benyújtott beruházási pályázat II. üteme támogatási összegének visszafizetésével kapcsolatban, hogy

  • a projekt monitoring időszakában a vállalat létszám fenntartása bizonytalanná vált (a Covid és a félvezetőhiány miatti vevői igénycsökkenés következtében), és hogy
  • a támogatóval folytatott tárgyalások, valamint a jogszabályi körülmények következtében a társaság a támogatási összeg visszafizetése mellett döntött (447 millió forint). A visszafizetés 2021. decemberben megtörtént.

A differencia nem kevés, majdnem 300 millió (pontosan 288,6 milli) forint. Nem olyan tétel, amit csak úgy elírhattak az egyik vagy a másik oldalon. De mi lehet mégis a magyarázat ekkora eltérésre? Kértünk, de nem kaptunk magyarázatot a minisztériumtól, illetve a HIPA-tól. A ContiTech viszont válaszolt megkeresésünkre, ám annyira óvatosan, és szűkszavúan, hogy a rejtély ettől nem oldódott meg.

Az említett EKD-vel kapcsolatban annyit tudunk megosztani és annyit szeretnénk leszögezni, hogy a szerződésben vállalt öt éves létszámfenntartási időszakból vállalatunk négy évet maradéktalanul teljesített, az ötödik évben azonban a Covid és a félvezetőhiány miatt a vevői megrendelések számottevően visszaestek. A trendekre reagálva vállalatunk számos lépést próbált tenni, hogy az ötödik évben is tartani tudja a vállalásokat, de a fenntartható üzleti működés érdekében végül mégis a változó ügyféligényekhez kellett igazítanunk a munkatársak számát. Ennek következtében természetesen szerződésszerűen, illetve a jogszabályi előírásoknak megfelelően jártunk el az ügyben és a szerződés szerinti teljes támogatási összeget kamatostul visszafizettük.

Mint látható, arról semmit nem írtak, hogyan lett a 158,4 millió forintból 447 millió forint, vagy fordítva. Szűk 300 millió forint útja így továbbra is homályos maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik