Közélet

Energiaklub: két komoly gond van Paks bővítésével

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 11. 12. 18:43

A keletkező hulladékok kezelésével és a Duna hőterhelésével nem foglalkozik behatóan a környezeti hatástanulmány – állítja a szervezet.

A környezeti hatástanulmány számos kulcskérdést nem tisztáz, többször megalapozatlan, illetve elavult és hibás nézetekre hivatkozva teszi állításait – olvasható az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A tervezett új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta zajlik. Az Energiaklub ügyfélként bejelentkezett az eljárásba, és eljuttatta a hatásvizsgálati dokumentumokat értékelő elemzését a Baranya Megyei Kormányhivatalnak, ezt a vonatkozó jogszabály értelmében kötelező figyelembe vennie – közölte a szervezet.

Az atomerőműből származó radioaktív és nukleáris hulladék végleges kezelése környezeti szempontból kulcsfontosságú.

A beruházó a hulladékok végleges elhelyezésének problémáját megoldottnak tekinti, miközben az állítást vizsgálatokkal, kutatási eredményekkel nem támasztja alá

– hangsúlyozta az Energiaklub.

Hozzátették, a kiégett fűtőelemeket befogadó lehetséges hazai tárolóhely kiválasztása és felkutatása még nagyon korai fázisban tart, és a világon még sehol nem működik ilyen tároló, ez a kérdés igen kritikussá teszi az új atomerőmű engedélyezhetőségét.

Az Energiaklub szerint az új blokkok megfelelő hűtése, és ezzel együtt a Duna hőterhelése a környezeti hatástanulmány másik legkritikusabb pontja. A reaktorok hűtését a hatástanulmány frissvizes megoldással tárgyalja, és ez mind környezeti, mind biztonsági kockázatot is felvet – áll a közleményben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.