Belföld

Magyar Péter megjelenése a Fidesz népszerűségét több éves mélypontra lökte, de az ellenzék is vergődik

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az utóbbi időszak gazdasági teljesítménye, az életszínvonal stagnálása, a 2024 február legelején kirobbant kegyelmi botrány, illetve Magyar Péter keltette politikai turbulenciák jelentős mértékben hathattak a választók politikai gondolkodására, illetve preferenciáira – írta az Idea Intézet a 24.hu-nak küldött elemzésében. Kutatásuk szerint az elmúlt hónaphoz képest a folyamatok a kormánypártok és az ellenzéki pártok népszerűségét is kikezdték.

A pártok népszerűségi rangsorát ugyan továbbra is biztosan vezeti a Fidesz-KDNP, de a párt támogatottsága csökkenő tendenciát mutat és évek óta nem volt ennyire alacsony, mint jelenleg. Április elején már csak a felnőtt népesség negyede (25 százalék) szavazott volna a Fidesz-KDNP-re. Ráadásul, az események hatásai egyértelműen a párt legfontosabb, legmegbízhatóbb támogatói táborát érték el: miközben február elején még a biztos szavazók 44 százaléka szavazott volna a Fidesz-KDNP-re, márciusban ez az arány 2 százalékponttal, áprilisban pedig további 4 százalékponttal csökkent. A hónap elején a biztos szavazók körében már „csak” 38 százalék volt a kormánypártok támogatottsága. Ilyen mértékű népszerűségvesztésre hosszú évek óta nem volt példa a Fidesz-KDNP esetében.

A jórészt Magyar Péter által szervezett április 6-i tüntetés előtt, 2024. március 31. és 2024. április 8. között készített reprezentatív vizsgálat idején még nem lehetett pontosan tudni, hogy Magyar Péter milyen formában indul majd el a júniusi európai parlamenti választáson. Ezért az azóta már bejelentett Tisza Párt a pártpreferenciákra vonatkozó kérdéshez tartozó listában, az előző hónaphoz hasonlóan, még mindig nem szerepelhetett. Az egyéb pártokra szavazók általában három százalékát teszik ki a megkérdezetteknek, számuk azonban 2 hónap alatt legalább félmillió fővel növekedett. Áprilisban a biztos szavazók 15 százaléka volt „egyéb párt szavazó”. Mindezzel párhuzamosan a legtöbb párt támogatottsága kisebb, vagy nagyobb mértékben, de csökkent a legutóbbi hónapban.

Áprilisban is a DK volt a második legerősebb párt Magyarországon, támogatóinak aránya a teljes népesség körében 11 százalék, a biztos szavazóknál 17 százalék. A kisebb ellenzéki pártokat érzékenyebben érintették az események, hiszen 2024 áprilisában, hosszú idő után, a Momentum, a Mi Hazánk és az MKKP támogatottsága is 5 százalék alá esett a teljes népesség körében.

A három párt a biztos szavazók körében azonban még hat százalékon van. Jakab Péter Nép Pártján nevű szervezete a biztos szavazóknál négy, a teljes népesség körében három százalékon áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik