Gazdaság

A cégek különbséget tesznek: a vidékiek munkája kevesebbet érhet, mint a pestieké

A munkaerőhiány Magyarországon immár egyértelmű ténynek tekinthető: a Korn Ferry Hay Group kutatása szerint a hazai vállalatok 67 százaléka tapasztal tömeges munkaerőhiányt bizonyos pozíciókban. Bár erről korábban is lehetett hallani, tavaly vált először oly mértékben erőteljessé ez a jelenség, ami már a bérekre, illetve a 2017-es béremelések tervezésére is hatással volt.

A 2017. februári tervek szerint – ekkor készült a felmérés – Magyarországon idén átlagosan, minden munkavállalót beszámítva 5,1 százalékos béremelést hajtanak végre a vállalatok. Ez a szám főleg azt tekintetbe véve jelentős, hogy az MNB legfrissebb inflációs jelentése szerint tavaly alig 0,4 százalékos volt az infláció, és idén is alig 2,4 százalékra számíthatunk. Ez pedig azt jelenti, hogy 2017-ben is bőven két százalék fölött lesz a reálbér-növekedés, ami három éve folyamatos az országban.

Vidék kontra Budapest

A differenciálás regionálisan is megfigyelhető: Budapesten jóval magasabbak a bérek, mint Kelet- vagy Nyugat-Magyarországon. Ez azonban nem csak azt jelenti, hogy a különböző régiókban működő vállalatok eltérő bérpolitikát alkalmaznak, hanem azt is, hogy a nagy, több régióban is telephellyel rendelkező cégek 22%-a a cégen belül is különbséget tesz regionális alapon alkalmazottai között.Az ágazatok közül a sokáig sereghajtó kiskereskedelemben emelkednek idén legerőteljesebben a bérek, őket az autóipar követi, míg a sor végén a legkisebb emelésekkel olyan, hagyományosan magas keresetet biztosító iparágak szerepelnek, mint a gyógyszeripar vagy a gáz- és olajipar.

Az átlagnál jobban nőnek a magyar bérek

A Magyarországon 2,7 százalékos reálbér-növekedés jóval nagyobb növekedési ütem, mint a Kelet-Európában és a világ egészében várható átlag – derül ki a Korn Ferry Hay Group nemzetközi összevetéséből.

Magyarországon az átlag reálbér-növekedés a globális átlagnál is picit magasabb lesz (pedig ebben a fejlődő országok nagy ütemű emelkedése is benne van) és 0,6 százalékkal nő a kelet-európai térséghez képest. Kelet-Európában átlagban 2,1 százalékkal, a világban 2,3 százalékkal nő a reálbér 2017-ben.

A globális reálbérekre vonatkozó elképzelések egy év alatt romlottak: 2016-ban, még 2,7 százalékos reálbér növekedést vártak 2017-re. Egy év alatt 0,4 százalékkal csökkent az előrejelzés értéke. Észak-Amerikában átlagban 1,4 százalékkal, Nyugat-Európában 1,7 százalékkal, a Közel-Keleten 2,5 százalékkal, Ázsiában 4,3 százalékkal nő majd a reálbér.

Ma írtuk ezt is: az Eurostat adatai alapján még mindig nagyon keveset fizetnek a magyar dolgozóknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik