Gazdaság
Budapest, 2013. június 19.
Tolómérõvel mér egy szerelõ a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. szerelõcsarnokában a Kõbányai úton 2013. június 19-én. A Ganz Holding Zrt. és az orosz Atomenergomas Nyrt. gépgyártó csoport leányvállalata három évtized után újra atomerõmûvi átrakóberendezést gyárt orosz piacra. A közel 45 tonna súlyú berendezést a júniusi átadása után szállítja ki a cég a Szentpétervár melletti Szosznovij Bor erõmûvébe.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A bérminimum emelése még a nagyobb cégeket is alaposan megrázza

24.hu
24.hu

2017. 04. 03. 14:04

Korábban a témában:

A GKI Gazdaságkutató Zrt. februári vállalati felmérése a minimálbér-emelés vállalati hatásait vizsgálta. Fontos kiemelni, hogy a felmérésben (5 fő feletti vállalkozások, 931 válasz) felülreprezentáltak a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások, illetve nagyvállalatok, és alulreprezentáltak a külföldi tulajdonú nagyvállalatok.

A vállalkozások a kötelező béremelést egyértelműen negatívan élték meg, ugyanakkor a méret növekedésével ez egyre kevésbé jelent problémát. A minimálbér emelésével kapcsolatban a 250 fő alatti vállalatok közel azonos mértékben jeleztek negatív hatásokat, a 250 fő feletti létszámmal rendelkező cégek inkább semleges hatásról számoltak be. A garantált bérminimum emelése minden méretkategóriában a fentinél nagyobb problémát okozott: ez esetben a nagyvállalatok is jelentős gondokról számoltak be.

Forrás: GKI -100 és +100 közötti skálán, ahol a -100 jelentése: nagyon súlyos gondot okoz, a +100 jelentése: egyáltalán nem okoz gondot.

Az ágazati bontás a helyzet jobb megértését segíti, részletesebb képet ad a terhek munkáltatói megítéléséről. Legnegatívabban a könnyű- és élelmiszeripar értékelte az intézkedéseket, de a minimálbér emelése az átlagosnál nagyobb nehézséget jelent az építő-, a feldolgozó és a vegyiparnak is. A korábbi erőteljes béremelések hatására a mostani kötelező emelés viszont kevésbé érinti a kereskedelmi cégeket. A garantált bérminimum (szakmunkás minimálbér) növelése még a minimálbéremelésnél is súlyosabb helyzetet eredményezett szinte minden ágazatban. Meglepő módon ez esetben is a kereskedelemben működő vállalatok a legkevésbé érintettek.

Forrás: GKI -100 és +100 közötti skálán, ahol a -100 jelentése: nagyon súlyos gondot okoz, a +100 jelentése: egyáltalán nem okoz gondot.

A minimálbér-emelések költségnövekedését a 250 fő alatti vállalatok nagyjából azonos mértékűnek (11-13%) becslik. A nagyvállalatok azonban „csak” 7,5 százalékos növekedést várnak. A várható költségek és a kötelező béremelés volumenének eltérését több tényező is magyarázza. A legfontosabb, hogy mennyien voltak minimálbéren foglalkoztatva az adott cégnél, de a vállalatok már számolhattak a munkáltatói járulékcsökkentés okozta költségcsökkenéssel, illetve a bértömeg-növekedés mérséklésének lehetséges módjaival (részmunkaidő, munkaköri átsorolás, esetleg elbocsátás stb.).

A legnagyobb többletköltséggel a könnyűipar számol: náluk a 2016-os szinthez képest 19 százalékos növekedést várnak. A vállalati 11 százalékos átlagot meghaladó ágazatok továbbá az építő- és élelmiszeripar (15, illetve 14%). Az átlag körül emelkednek a költségek az üzleti szolgáltatásokban és a feldolgozóiparban (12,5%, illetve 12%). Az átlagtól kissé elmarad a bérköltség növekedése a gép-, a fém- és a vegyiparban (10%). A terhek által legkevésbé érintett ágazat a kereskedelem, ahol 9% alatti költségnövekedéssel számolnak.

Összességében tehát az látszik, hogy a hazai kkv-kat súlyosan érintette a minimálbér és a szakmai garantált bérminimum emelése, mivel a létszám fele ilyen bérkategóriájú foglalkoztatott. A nagyvállalatoknál a dolgozók 29 százalékát érintik csak az intézkedések, így az összhatás is kevésbé súlyos.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.