Gazdaság

Ötven éve nem tapasztalt hiány van építészekből

A hatvan év felettiek többsége nyugdíjba vonult a sűrű jogszabályváltozások miatt, az aktívakat viszont a lakásépítések és az állami beruházások feléledése nyomán hirtelen elárasztották megbízásokkal – írja a Világgazdaság.

Eltér István, a Magyar Építész Kamara (MÉK) alelnöke a lapnak úgy nyilatkozott,

az elmúlt fél évszázadban nem volt példa hasonló helyzetre, amikor nemcsak kivitelezőkből, hanem tervezőkből is krónikus hiány van már az építőiparban.

Az építészhiánnyal a többség nem szembesül, azzal is csak az érintettek vannak tisztában, hogy jócskán csúszhat egy-egy projekt megvalósítása a szakemberek leterheltsége.

Olaj a tűzre, hogy hiába végez évente legalább négyszáz fiatal az ország öt egyetemén, zömük külföldön vállal munkát és csak nagyon kevesen térnek haza. A problémát súlyosbítja, hogy a kis magyar építészirodák nem tudnak mindenre speciális tudású szakembert felvenni és az időseknek kellene mindent megtanulniuk.

Magyarországon egyébként nem ismeretlen fogalom a munkaerőhiány: segéd- és betanított munkásból, kéményseprőből, gépkezelőkből és járművezetőkből sincs elég.

(Kiemelt kép: MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik