Gazdaság
szakmunkás képzés (Array)

Már nem csak szakmunkáshiánnyal küzdenek a vállalkozások

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 01. 03. 16:32

Betanított munkásból és diplomásból sincs elég.
Korábban a témában:

Már nem csak szakmunkásokból van hiány Magyarországon, minden harmadik cég arra panaszkodik, hogy segéd- és betanított munkást sem talál, és minden ötödik vállalkozásnál kevés a diplomás – derül ki a GKI Gazdaságkutató vállalati felméréséből. A cégek tizede megfelelő képzettségű vezetőt is keres. Persze továbbra is a szakmunkáshiány a legnagyobb, a cégek 81%-ánál okoz problémát.

Betanított, illetve segédmunkásból a 250 fő fölötti vállalatoknál van leginkább hiány, azon belül is 75 százalékban az élelmiszeriparban, 61 százalékban a vegyiparban tevékenykedő cégeknél. Szintén a 250 fő feletti állományt foglalkoztató cégeket sújtja legjobban a szakmunkáshiány, a cégek 96 százaléka küzd ezzel.

A GKI rámutat: a szakmunkásképzés jelenlegi rendszere nem tudja enyhíteni a kialakult hiányt. Ennek részben az az oka, hogy sokan egyből tanulmányaik után külföldön keresik a boldogulást. Azért sem különösebben vonzó a szakmunkás képzés, mert a végzettséggel szerezhető jövedelem sok esetben nem nagyon tér el a minimálbértől.

Az alacsony keresetekre megoldás lehet a szakmunkások garantált bérminimumának emelése, de ez nem egy-két év alatt megy végbe. Tartós és érezhető bérfelzárkózásra van szükség, amely önmagában rontaná az ország versenyképességét, így sok más lépésre is szükség van – mutat rá a gazdaságkutató. Példaként említik az állami kiadások csökkentését, a piaci verseny növelését, a humán tőke fejlesztését és a tőkebeáramlás ösztönzését is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.