Miskolc, 2015. február 26.
Zárva tábla az Észak-magyarországi Regionális Bank (ÉRB) Zrt. miskolci fiókja bejáratán 2015. február 26-án. A Magyar Nemzeti Bank több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért február 24-én azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál, így az ÉRB-nél is korlátozó intézkedéseket rendelt el.
MTI Fotó: Vajda János
Gazdaság

Vasárnapi boltzár – ez lehet a Fidesz mesterterve

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 11. 02. 07:02

Dávid Ferenc talált néhány furcsaságot.

Öt pontból álló javaslatcsomagot dolgoz ki a Fidesz-frakció a kiskereskedelemben alkalmazott munkavállalók helyzetének javítására, ebben szó sincs a vállalkozások nyitva tartásának korlátozásáról. Ezt mondta október 27-én a Magyar Időknek Szatmáry Kristóf fideszes képviselő. Szavait a Népszavában most Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára idézi vissza, és írásában számos furcsaságra felhívja a figyelmet.

A Vállalkozásfejlesztési Kabinet vezetőjeként Szatmáry Kristóf azt is mondta, még idén szabályozzák az ünnepnapok, a pihenőidő, a műszakrend, a bérpótlékok kérdését is, márpedig ő nem akárki, hiszen nemcsak a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátásával megbízott miniszteri biztos, hanem a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártjának a vezetője is.

Bár arról nem beszélt, hogy a Fidesz egyeztetne a munkaadók és munkavállalók érdekeit képviselő szervezetekkel, október 27-én az MTI-vel a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) tudatta, támogatja a vasárnapi munkavégzés korlátozását. A munkaadók és a munkavállalók érdekében. Az MNKSZ  fontosnak tartotta, hogy az új szabályozás kötelezővé tegye minden kereskedelmi egységnek a vasárnapi egy műszakos munkarendet, azt, hogy csak nyolc órában dolgozhassanak az alkalmazottak.

Dávid Ferenc a kiállást azzal magyarázza, hogy a szövetség vélhetően megismerte a Szatmáry-féle koncepciót, véleményezte is azt, így támogatásáról biztosíthatta.

Ezt nevezem, így kell dolgozni, egynapos határidővel! De mielőtt valaki elájulna a „kimagasló” teljesítménytől, röviden tekintsük át az MNKSZ történetét.

A szervezetet 2014.október 28-án jegyezték be, még éppen időben, hogy részt vehessen a boltzár előkészítéséről szóló “áltárgyalásokon”, feltétel nélkül támogathassa a törvény megszavazását – írja a főtitkár, aki szerint az MNKSZ-t éppen ezért is hozták létre.

Ez a „derült égből érkezett” vállalkozói (?) szervezet állt a boltháború élére és szorgalmazta az ostoba – a kiskereskedelmi egységek hétvégi bezárását előíró, azóta már hatályon kívül helyezett – törvény elfogadását.

Dávid Ferenc szerint ezt igazolja a szövetséget létrehozó szervezetek listája mellett az is, hogy az MNKSZ alapító elnöke Szatmáry-Jahl Angéla, a jelenlegi miniszteri biztos édesanyja.

Dermesztő, hogy az ország legnagyobb foglalkoztatójaként nyilvántartott nemzetgazdasági ág – a kereskedelem – sorsát és jövőjét meghatározó jogszabály előkészítése és véleményezése „családon belül” történik.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára ennek kapcsán felhívja a figyelmet még néhány morális kérdésre, majd idézi az MNKSZ nyilvánosan közzétett, alapítói céljának leírását.

Képviseli a magyar kereskedelem érdekeit, szervezi és összefogja a kereskedelmi tevékenységet folytató magyar vállalkozásokat, közös érdekeiket szakmai és gazdasági szempontból egyezteti és képviseli, érdekkiegyenlítésre törekedve a kis-, közép, és nagyvállalkozások között, elősegíti a szabad vállalkozást, a kereskedelmi fejlődést.

Mint arról korábban írtunk, eredetileg a KDNP jelezte, hogy még idén a parlament elé kerülhet az a törvényjavaslat, amely előírná, hogy havonta két szabad vasárnapot kell biztosítani a kereskedelmi dolgozóknak, a hét utolsó napján pedig nyolc órás legyen a munkavégzés. Harrach Péter frakcióvezető azt mondta, a fő kérdés, a kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalók körülményeinek a javítása. A Fidesz ezt úgy bővítené ki, hogy amikor szabad a vasárnap, akkor legyen az a szombat is az érintett kereskedelmi dolgozóknak. 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.