Gazdaság

Vasárnapi boltzár – ez lehet a Fidesz mesterterve

Dávid Ferenc talált néhány furcsaságot.

Öt pontból álló javaslatcsomagot dolgoz ki a Fidesz-frakció a kiskereskedelemben alkalmazott munkavállalók helyzetének javítására, ebben szó sincs a vállalkozások nyitva tartásának korlátozásáról. Ezt mondta október 27-én a Magyar Időknek Szatmáry Kristóf fideszes képviselő. Szavait a Népszavában most Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára idézi vissza, és írásában számos furcsaságra felhívja a figyelmet.

A Vállalkozásfejlesztési Kabinet vezetőjeként Szatmáry Kristóf azt is mondta, még idén szabályozzák az ünnepnapok, a pihenőidő, a műszakrend, a bérpótlékok kérdését is, márpedig ő nem akárki, hiszen nemcsak a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátásával megbízott miniszteri biztos, hanem a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártjának a vezetője is.

Bár arról nem beszélt, hogy a Fidesz egyeztetne a munkaadók és munkavállalók érdekeit képviselő szervezetekkel, október 27-én az MTI-vel a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) tudatta, támogatja a vasárnapi munkavégzés korlátozását. A munkaadók és a munkavállalók érdekében. Az MNKSZ  fontosnak tartotta, hogy az új szabályozás kötelezővé tegye minden kereskedelmi egységnek a vasárnapi egy műszakos munkarendet, azt, hogy csak nyolc órában dolgozhassanak az alkalmazottak.

Dávid Ferenc a kiállást azzal magyarázza, hogy a szövetség vélhetően megismerte a Szatmáry-féle koncepciót, véleményezte is azt, így támogatásáról biztosíthatta.

Ezt nevezem, így kell dolgozni, egynapos határidővel! De mielőtt valaki elájulna a „kimagasló” teljesítménytől, röviden tekintsük át az MNKSZ történetét.

A szervezetet 2014.október 28-án jegyezték be, még éppen időben, hogy részt vehessen a boltzár előkészítéséről szóló “áltárgyalásokon”, feltétel nélkül támogathassa a törvény megszavazását – írja a főtitkár, aki szerint az MNKSZ-t éppen ezért is hozták létre.

Ez a „derült égből érkezett” vállalkozói (?) szervezet állt a boltháború élére és szorgalmazta az ostoba – a kiskereskedelmi egységek hétvégi bezárását előíró, azóta már hatályon kívül helyezett – törvény elfogadását.

Dávid Ferenc szerint ezt igazolja a szövetséget létrehozó szervezetek listája mellett az is, hogy az MNKSZ alapító elnöke Szatmáry-Jahl Angéla, a jelenlegi miniszteri biztos édesanyja.

Dermesztő, hogy az ország legnagyobb foglalkoztatójaként nyilvántartott nemzetgazdasági ág – a kereskedelem – sorsát és jövőjét meghatározó jogszabály előkészítése és véleményezése „családon belül” történik.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára ennek kapcsán felhívja a figyelmet még néhány morális kérdésre, majd idézi az MNKSZ nyilvánosan közzétett, alapítói céljának leírását.

Képviseli a magyar kereskedelem érdekeit, szervezi és összefogja a kereskedelmi tevékenységet folytató magyar vállalkozásokat, közös érdekeiket szakmai és gazdasági szempontból egyezteti és képviseli, érdekkiegyenlítésre törekedve a kis-, közép, és nagyvállalkozások között, elősegíti a szabad vállalkozást, a kereskedelmi fejlődést.

Mint arról korábban írtunk, eredetileg a KDNP jelezte, hogy még idén a parlament elé kerülhet az a törvényjavaslat, amely előírná, hogy havonta két szabad vasárnapot kell biztosítani a kereskedelmi dolgozóknak, a hét utolsó napján pedig nyolc órás legyen a munkavégzés. Harrach Péter frakcióvezető azt mondta, a fő kérdés, a kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalók körülményeinek a javítása. A Fidesz ezt úgy bővítené ki, hogy amikor szabad a vasárnap, akkor legyen az a szombat is az érintett kereskedelmi dolgozóknak. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik