Gazdaság

A lengyelek már Szaúd-Arábiától is vásárolnak olajat

lengyel függtlenség (magyar-lengyel barátság, kultúra, székesfehérvár, )
lengyel függtlenség (magyar-lengyel barátság, kultúra, székesfehérvár, )

Havi mintegy 200 ezer tonna olaj szállítását biztosító, az év végéig szóló szerződést kötött május elején az Orlen lengyel olajipari vállalat a Saudi Aramco olajvállalattal – közölte hétfőn a lengyel sajtó az MTI tudósításában.

Bár a mennyiség csekély, stratégiai fontosságú, mert az olajvállalatnak ez az első, a Perzsa-öbölbeli szállítóval kötött hosszabb távú szerződése.

Az Orlen a Balti-tengeri Gdansk kikötőjében, egyszeri szerződések alapján, tavaly szeptembertől fogadott havi rendszerességgel szaúdi olajszállítmányokat. A cég az év elején arról tájékoztatott, hogy diverzifikáció céljából Irán és Irak felé is tájékozódik.

A Rijáddal kötött szerződés javítja Lengyelország helyzetét az Oroszországgal folyó tárgyalásokon – értékelte hétfőn a Nasz Dziennik napilapnak nyilatkozó Maciej Malecki, a kormányzó Jog és Igazságosság parlamenti képviselője és a szejm energiaügyi bizottságának elnökhelyettese

Miközben Oroszország Ázsiában tesz erőfeszítéseket piaci részesedésének növelésére Szaúd-Arábia rovására, az utóbbi az európai piacról igyekszik kiszorítani az orosz olajat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik