Gazdaság

A fogyasztóvédelem tett az ÁSZ javaslataira

asz(210x140).jpg (Array)
asz(210x140).jpg (Array)

Befejezte az Állami Számvevőszék a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) utóellenőrzését. Az ÁSZ még 2012-ben végezte el az NFH szabályszerűségi ellenőrzését, a mostani utóellenőrzés a javaslatok hasznosítására elkészített intézkedési tervek végrehajtását értékelte. Az ÁSZ megállapította, hogy az intézkedési tervben meghatározott feladatok többségének végrehajtása elmaradt, vagy nem az előírt módon történt.

Már nincs következmények nélküli ellenőrzés

A 2011. július 1-jétől hatályos új számvevőszéki törvény előírása szerint az ellenőrzött szervezetek az Állami Számvevőszék (ÁSZ) javaslatainak hasznosítása érdekében intézkedési terv készítésére kötelezettek. Ezzel lezárult a következmények nélküli ellenőrzések korszaka, az ÁSZ ellenőrzési tevékenységében pedig megjelent az önálló utóellenőrzések rendszere.

Az NFH-nál az ÁSZ még 2012-ben folytatott le szabályszerűségi ellenőrzést, amely az NFH feladatellátására, forrásfelhasználására, továbbá a 2011. évi költségvetési beszámolójának végrehajtására irányult. Az ellenőrzés a 2012. évi számvevőszéki jelentés közzétételének napjától az utóellenőrzés megkezdéséig tartó időszakra terjedt ki. Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy az NFH végrehajtotta-e a számvevőszéki jelentésben foglalt intézkedést igénylő megállapításokkal és javaslatokkal összhangban készített intézkedési tervben meghatározott feladatokat.

Nyolcból egy pipa

Az ÁSZ megállapította, hogy az NFH az intézkedési tervben előírt nyolc feladat közül egyet hajtott végre határidőben, egyet határidőn túl, további egy feladat teljesítése pedig az utóellenőrzés időpontjában okafogyottá vált. A hatóság három feladatot részben hajtott végre.

A kiegészített számviteli politika és a számlarend módosítása nem volt minden tekintetben összhangban a jogszabályi előírásokkal, valamint az intézményi sajátosságokkal, és a módosított számlarend egységes szerkezetben történő kiadása nem valósult meg. Az önköltség-számítási szabályzatban nem volt biztosított a rendelkezések összhangja, az előírások egyértelműsége, és az nem felelt meg teljes körűen az intézményi sajátosságoknak. Az Államkincstárral történő egyeztetések, az eltérések okainak megállapítása és azok rendezése éves szinten megvalósult, de a feladatok havi gyakoriságú ellátása elmaradt. Az NFH kettő feladatot nem hajtott végre. A költségvetési beszámolók készítéséhez kapcsolódóan a fokozott vezetői ellenőrzésről és a munkafolyamatba épített ellenőrzési pontok kibővítéséről nem gondoskodott, illetőleg az intézkedési tervben foglalt feladatok végrehajtásáról írásbeli beszámolókat nem készített.

Ejnye-bejnye

Az ÁSZ figyelemfelhívó levéllel fordult az NFH főigazgatójához a részben végrehajtott és a nem végrehajtott feladatokkal, valamint az intézkedései határidőn belüli végrehajtását biztosító kontrollok működésével összefüggésben, a szükséges intézkedések megtétele és a szabályszerű működést befolyásoló kockázatok kezelése miatt. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítása alá tartozó szervezetnél feltárt hiányosságok miatti kockázatokra az ÁSZ felhívta a miniszter figyelmét is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik