Gazdaság

Az év magyar innovátorát verné át az állam

Az év infokommunikációs innovációja lett Magyarországon 2012-ben az iKórlap alkalmazás, amivel az orvosok, és kis módosítással a betegek is gyorsan és hatékonyan le tudták volna kérni a nekik elérhető kórtörténeteket, leleteket, kiváltott gyógyszereket és hasonlókat. Olyan adatokat, amelyek korábban szétszórva, többféle adatbázisban álltak csak rendelkezésre, néha elég nehezen lekérhetően.

A fejlesztő cég vezetője, Király Gyula szerint pusztán a fejlesztési költségekért, azaz lényegében ingyen, tízmilliós nagyságrendért odaadta volna az államnak az egész terméket – írja az Index.hu. Leginkább azért, mert nekik nagy presztízzsel járt volna, ha a magyar állam átveszi egy ügyes, ingyenes megoldásukat. Az állam azonban a kezdeti lelkesedés után inkább azt válaszolta, hogy a minimális összegért sem kell a termék, mert épp EU-s pénzből fejlesztik a nagy egészségügyi szolgáltatási rendszert, és abban ez úgyis benne lesz. Aztán 2013 őszén mégiscsak megkereste őket a minisztérium egyik informatikai vezetője, hogy lassan megy fejlesztés, és esetleg mégis bevehetnék-e az iKórlapot.

Elhívták Királyt, hogy részletesen is bemutassa a szoftver hátterét, hitegették. 2014 februárjában Királyt az egyik közreműködő céghez küldték segíteni, ahol legnagyobb meglepetésére nem az ő terméküknek az országos bevezetésén munkálkodtak, hanem az iKórlapot másolták le épp szó szerint, egy másik néven. Közben ugyanis EU-s pénzből az állam kiírt egy nyílt verseny nélküli, meghívásos pályázatot pontosan ugyanerre a termékre, csak Királyék cégét nem gondolták meghívni. A megdöbbent Király elmondása szerint ezután egyből Szócska államtitkárhoz ment, és ezt a választ kapta: a fejlesztett szoftver két dologban is más lesz. Egyrészt más lesz a neve, eFinnek fogják hívni, másrészt pedig egy picit másképp fog kinézni, és máshonnan kéri le ugyanazokat az adatokat.

A teljes történetet ide kattintva olvashatja az Indexen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik