Gazdaság

Adócsalásnak minősülhet a Penny Market akciója

bankkártya (Array)
bankkártya (Array)

Ön vásárol egy nem túl magas összegért, és a pénztáros azt mondja, nem akar ingyen felvenni készpénzt a kártyájáról? Ön azt mondaná, dehogynem!, a NAV meg azt, hogy ejnyebejnye!

Úgynevezett cash back szolgáltatást indított a Penny Market üzletlánc: az akciós újságban azt írják, 3000 forint feletti vásárlás esetén legfeljebb 20 ezer forintig ingyenesen vehet fel náluk készpénzt a vásárló – írja a Világgazdaság.

A vásárló jelzi a pénztárosnak, hogy pénzt venne fel, ő beüti a pluszban levonandó összeget is, így egy ingyenes vásárlás történik (magyarán nincs levonás, mint általában a pénzfelvételnél), a pluszpénz pedig visszajáróként jelenik meg a blokkon. A VG szerint az angolszász államokban működik a rendszer, amivel mindenki jól jár: a kereskedőnek nem kell a pénzzel bajlódni, a banknak nem kell az ATM-eket töltögetni. Az OTP 2007 felé szintén bevezette ezt, de 5000 forintos limittel a Coopban.

A magyarok átlag 6500 forintért vásárolnak kártyával, de még mindig inkább tartanak készpénzt maguknál. Mindenesetre gond lehet ezzel a pennys módszerrel, mert a banknál az egész tranzakció vásárlásként jelenik meg, így nem fogja kifizetni (nem is tudná mi alapján) a készpénzfelvétellel járó adót. A VG kereste a Pennyt, az OTP-t, sőt a MasterCardot is, de valószínűleg mindenkit meglephetett az újítás, nem válaszoltak a kérdésekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik