Pénzügy

Megéri adót csalni a kormány szerint

Varga  (Array)
Varga  (Array)

A kormány nagy kedvezményt ad azoknak, akik nem tudnak elszámolni, honnan van a vagyonuk, és mindez a külföldi adócsalóknak is jó lesz: júliustól kedvezményesen és az eddiginél jóval gyorsabban lehet tisztára mosni a milliókat nálunk. Akkora lesz a kedvezmény, hogy tisztességesen adózni már végképp nem fogja megérni.

Júliustól olcsóbb lesz az adócsalás, az eddiginél jóval gyorsabban tisztára lehet mosni, legalizálni lehet a milliókat – írta a hvg.hu. A törvénymódosítást, ami ehhez kell, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyújtotta be a parlamentnek, a 2016-os költségvetést megalapozó javaslatcsomagban, amit hamarosan el is fogadhatnak. A javaslat jelentős mértékben enyhíti a közbeszédben már eddig is állami pénzmosodának titulált jogalkotói találmány, a Stabilitási Megtakarítási Számla (SMSZ) szabályait.

Varga Mihály javaslata szerint ugyanis a Stabilitási Megtakarítási Számlákon július 1-jétől elhelyezett összegek után csak 20 százalékos adót kell fizetnie, ha egy éven belül kiveszi a „megtisztított” pénzt, de ha tud várni egy évet, akkor már csak 10 százalékos lesz az adó. Ez már így is elég vonzó, hát még akkor, ha kimatekozza, mennyivel több pénz üti a markát ahhoz képest, ha minden adóforintot becsengetne a közösbe.

„Az persze pozitívum, hogy a kormány ezzel valószínűleg több adózatlan jövedelmet fog a költségvetés szolgálatába állítani. De ezzel együtt olyan kiskaput nyit, ami a rendkívül magas magyar áfakörnyezetben a kiterjedt szürke- és feketegazdaság számára kiszámítható menekülő utat kínál, ami az extrajövedelmeket folyamatosan a szürkezóna felé terelheti” – mondta a Blochamps Capital ügyvezető igazgatója. Hiszen nem csak a múltbeli bűnöket lehet semmissé tenni. Arra is kiváló az SMSZ, hogy ha például valaki úgy dönt, mostantól számítva pár évig adót csal magánszemélyként, aztán az elsíbolt összeget pár év múlva SMSZ számlára teszi, ezzel legalizálja. És az adócsalásért kiszabható 3-10 éves börtönbüntetést is meg lehet úszni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik