Gazdaság

Óriásbankot építhet magának a kormány

Ha a Budapest Bankot is megveszik az MKB mellé, akkor az ország második legnagyobb bankja jöhet létre – írja a Magyar Nemzet. Ezzel teljesülhet az a kormányzati cél, hogy 50 százaléknál magasabb legyen a hazai banktulajdon.

Banki körökben nyílt titoknak számít, hogy a Budapest Bank megvásárlását még ebben az évben bejelentik – nyilatkozta Magyar Nemzetnek a BankRáció.hu elemzője, Gergely Péter. Szerinte teljesen logikus az összevonás, hiszen a Budapest Banknak széles a vállalkozói profilja, jó és élő kapcsolatot ápol a kormánynak kifejezetten fontos kis- és közepes vállalkozókkal, míg az MKB-nál jól kiépített a lakossági üzletág.

A két pénzintézet összevonásával létrejövő bank – a mérlegfőösszeget tekintve – az OTP mögé a második helyre léphet előre. Ha valóban nyélbe ütik az adásvételt, úgy tovább erősödik a magyar tulajdon a hazai bankrendszerben, s valósággá válhat az évekkel ezelőtt kitűzött cél, stabilan 50 százalék fölé emelkedik a magyar irányítással tevékenykedő bankok aránya.

A Budapest Bank tulajdonosa, az amerikai GE Capital nemcsak magyarországi leányvállalatától igyekszik megszabadulni, hanem az anyavállalat, a GE-csoport döntése értelmében az egész pénzügyi üzletág megszűnik.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik