Gazdaság

Állami kézbe kerülhet a Budapest Bank

A bankpiacon váratlan fordulatról beszélnek: úgy tudni, eladhatják a BB-t, és nem kizárt, hogy a vevő a magyar állam lesz. Akár már hétfőn be is jelenthetik a hírt.

Már januárban is híre ment

Eladósorba került a Budapest Bank – adta hírül a 444.hu bankpiaci információkra hivatkozva. A lap úgy tudja, a szűk körű tárgyalások már olyan stádiumban vannak, hogy akár htéfőn hivatalosan is bejelenthetik az adásvételt.

A magyar pénzintézetek között meglepően jó állapotban lévő Budapest Bankra a lap úgy tudja, nem csak az állam foga fáj. Hanem versenyben van a spanyol Banco Santander is.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A portál megkérdezte a bankot is az eladás híréről, de csak annyi választ kaptak, hogy a tulajdonos GE Capital piaci pletykákat, spekulációt nem kommentál. Nem ez lenne egyébként az első eladási ügylet mostanában a GE háza táján. Nyárom például skandináviai lakossági banki ügyletekkel foglalkozó üzletágukat adták el, amit a már említett spanyol bank szerzett meg.

A Budapest Banktól mi is kértünk megerősítést vagy cáfolatot, de csak ugyanazt a választ kaptuk, mint a 444.

Esélylatolgatás

A 444.hu véleménye szerint ha az állam valóban megveszi a BB-t, akkor egy jó állapotban lévő bankot vásárol, amelyet a tulajdonosa nem akar mindenáron eladni. Hiszen a mostani gazdaságpolitika világképébe passzoló dolgokkal foglalkozik: cégeknek, főleg KKV-knak hitelez, nem a háztartásoknak.

Ha pedig tényleg volt tőkeerős külföldi vevőjelölt, akkor nehéz elképzelni, hogy sikerülhetne dömpingáron hozzájutni, mint az MKB-hez, ahol gyakorlatilag a bajorok fizettek, hogy megszabaduljanak tőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik