Gazdaság

Jó hír: a vártnál jobban nőtt az export és az import

növekedés (gazdasági növekedés, )
növekedés (gazdasági növekedés, )

Jobban teljesített a magyar külkereskedelem, mint az előzetes adatok alapján várták: júliusban 448 millió euró többletet hozott össze. Dinamikus növekedést produkáltak az autóiparral összefüggő területek. A gabonaexport viszont harmadával csökkent.

A külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 7,4, a beho­za­ta­lé 6,4 százalékkal haladta meg júliusban az előző év azonos időszakának szintjét. A többlet meghaladta az előzetesen várt értékeket is. Az év első hét hónapjában pedig a kül­ke­res­kedelem exportvolumene közel 3, az importé csaknem 4 százalékkal bő­vült – derült ki a KSH legfrisebb adataiból.

A júliusi számok

2013. júliusban a kivitel értéke 6,7 milliárd eurót (1988 milliárd forintot), a behozatalé 6,3 milliárd eurót (1856 milliárd forintot) tett ki. Ennek megfelelően a külkereskedelmi mérleg egyenlege az év hetedik hónapjában 448 millió euró (132 milliárd forint) volt.

Az év első hét hónapja

2013 első hét hónapjában a kivitel volumene 2,6, a behozatalé 3,7%-kal nőtt 2012 azonos időszakához képest. A kivitel értéke 47,1milliárd euró (13 936 milliárd forint), a be­ho­zatalé 43,2 mil­li­árd euró (12 757 mil­li­árd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg tehát 4 milliárd eurós (1179 mil­li­árd forintos) pluszban volt, megközelítőleg, mint tavaly.

Az árszínvonal viszont csökkent

2013. január–júliusban a forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakához vi­szo­nyítva az importban 1,6, az exportban pedig 0,7 százalékkal csökkent. A cserearány 0,9 százalékkal javult. A forint az euróhoz viszonyítva 0,6 százalékkal gyengült, míg a dollárhoz képest 1,3 százalékkal erősödött.

Az autóipari beruházások húzták

A kivitel és behozatal mintegy felét adó gépek és szállítóeszközök export- és importvolumene – azonos mértékben – 2,8 százalékkal bővült 2012 azonos időszakához képest. Az árufőcsoporton belül a közúti jármű forgalmát – a közelmúltban végrehajtott autóipari beruházásoknak köszönhetően – dinamikus növekedés jellemezte.

Számottevően emelkedett az irodagép és berendezés,  valamint az energiafejlesztő gép és berendezés, azon belül főként a benzin- és dízelmotorok behozatala. A híradás-technikai hang­rög­zítő és -lejátszó készülék forgalmának volumene bázisszint körül alakult.

A kecskeméti Mercedes-gyár
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Az új vegyipari beruházások hatása is látszik már

A heterogén összetételű feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 6,8 és 6,4 százalékkal emelkedett. Az utóbbi hónapok lendületes növekedésében meghatározó szerep jutott a vegyi áruk, külö­nö­sen a gyógyszer és gyógysze­részeti termék, továbbá a szerves vegyi termék kivitelének.

Az új vegyipari beruházásoknak köszönhetően a műanyag-alapanyag, illetve az illóolaj, illat- és tisztítószer keres­­ke­delme is megélénkült. Az importban jelentős volt a vas és acél, valamint – a gépjárműipari megren­delésekkel összefüggésben – a gumigyártmány volumenének emelkedése.

Az energiahordozók behozatalának volumene 3,3 százalékkal haladta meg az előző év első hét hó­nap­jának szintjét. A kőolaj és kőolajtermék importvolumene csaknem tizedével nőtt a tavalyinál alacsonyabb fo­rint­árak mellett, ezzel szemben a természetes és mesterséges gáz beho­zata­lának volu­mene bázisszint alatt ma­radt.

A gabonaexport jócskán visszaesett

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 6,8, az importé 2,5 százalékkal elmaradt 2012 első hét hónapjához képest, júliusban azonban a csökkenés mindkét irányban megállt. Az exportban a legnagyobb részarányú gabona és gabonakészítmény volumene több mint harmadával esett vissza, amit az állati takarmány, a tejtermék és tojás, valamint a zöldségféle és gyümölcs kivitelének számottevő növe­kedése sem tudott ellensúlyozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik