Gazdaság

Orbán: “A föld megmutatja, kik vagyunk”

orbán viktor, omék (omék )
orbán viktor, omék (omék )

A mezőgazdaság jobban teljesít, mint korábban. ígéretes jövő előtt áll, mert a kormány lezárta küszködése korszakát - mondta a miniszterelnök.

A 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, az OMÉK megnyitóján Orbán Viktor arról beszélt, hogy az új földtörvény az uniós jogok megsértése nélkül képes megvédeni a magyar földet, biztosítja, hogy az a magyar gazdák kezében maradjon. A kabinet megtalálta a megoldást arra is – folytatta -, hogy a zsebszerződéses rendszert gyorsan és hatékonyan felszámolja.

A mezőgazdasági hatóságok megkapták azokat az eszközöket, amelyekkel meg tudják védeni a magyar termékeket a rossz minőségű, dömpingáron érkező, egészségtelen élelmiszerekkel szemben. A kormányfő szerint “mi, magyarok Európa egyik legjobb adottságú földjét örököltük”, hiszen az éghajlat kiegyensúlyozott, a termőtalaj jó és mentes az ipari szennyezéstől. “A föld megmutatja, kik vagyunk” – tette hozzá, mondván, Magyarország egy mezőgazdasági ország.

A kormány gyökeres változtatásokat hajtott végre az agráriumban: “lLzártuk a küszködés korszakát a magyar föld, a magyar mezőgazdaság és a magyar vidék ügyében” – közölte. A miniszterelnök megerősítette, a 2020-ig érvényes vidékstratégia céljai és menetrendje következtében az állami földek 75 százalékát őstermelők, egyéni mezőgazdasági vállalkozók, családi gazdálkodók és fiatal mezőgazdasági termelők művelhetik meg.

“A rosszul felhasznált EU-s források háza táján is rendet tettünk”, 1400 milliárd forintnyi támogatásnak több mint a 90 százalékát lekötötték, és ezzel háromezer-milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg – ismertette Orbán Viktor, kiemelve a mezőgazdaság nemzetgazdasági jelentőségét is. A kormányfő kitért az agrárium foglalkoztatási adataira, jelezve, hogy három év alatt 30 ezer új munkahely létesült a mezőgazdaságban.

Ehhez arra is szükség volt, hogy növekedjen a magyar fogyasztók vásárlóereje: ezt a célt szolgálja a rezsicsökkentés is, vagyis hogy több pénz maradjon a családoknál jó minőségű magyar élelmiszerek megvásárlására – mondta. A kormányfő egyúttal üdvözölte az OMÉK orosz vendégeit, hangsúlyozva, hogy bár Oroszországot az elmúlt évszázadokban többször is leírták, mégis mindig feltámadt, és ma újra erős, tekintélyes, a világnak pedig a jövőben is komolyan számolnia kell vele.

A kormányfő emlékeztetett rá, hogy az idei év első négy hónapjában jelentősen emelkedett a két ország közötti kereskedelem volumene. “Ismerjük a saját fajtánkat. Egy magyar ember, különösen egy magyar gazda, soha az életben nem fogja azt mondani, hogy jól mennek a dolgok. Mi már csak ilyenek vagyunk. Annyit azonban láthatunk (…), hogy a magyar mezőgazdaság jobban teljesít, mint korábban, és ígéretes jövő előtt áll” – zárta szavait Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik