Gazdaság

Örül a Matolcsy-programnak az EU

Jó irányba tett lépésnek minősítette az Európai Bizottság egyik szóvivője szerdán a Széll Kálmán Tervben megfogalmazott gazdasági reformokat.

„Úgy tűnik, hogy a program számos olyan szerkezeti lépést tartalmaz, amelyek javítják az államháztartás fenntarthatóságát” – mondta Amadeu Altafaj Tardio, Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője Brüsszelben magyar újságíróknak. Hozzátette: a bizottság továbbra is várja a részletes tájékoztatást az intézkedéscsomagról és annak hatásáról, és részletesen elemzi majd. A program fő célja, nevezetesen a belső államadósság csökkentése, összhangban van az uniós végrehajtó testület ajánlásával. Pozitív az is, hogy jelentős mértékben függ a kiadási oldaltól – jelezte a szóvivő.
Mivel a konkrét intézkedésekről – a bevételi oldal egyes intézkedéseitől eltekintve – a bizottságot részletesen még nem tájékoztatták, a testület egyelőre nem tudja felmérni azt, hogy pontosan milyen mértékű hatást tesz a terv az államháztartási hiány csökkentésére – hangoztatta Altafaj Tardio. Elemezni kell azt is, fenntartható konszolidációs pályát jelent-e a terv, továbbá tartósan az adósság csökkentésének irányában hat-e.

Az sem világos, mi lesz az intézkedéscsomag hatása az idei évre, „tekintettel a jelenleg előre jelzett, negatív strukturális fejleményekre is” – vélte az illetékes. A bizottság a túlzott államháztartási hiány miatt indított eljárás szempontjából is értékeli majd a magyar terveket – fejtette ki.

A kedden bemutatott Széll Kálmán Tervben foglalt intézkedések a kormány tervei szerint jövőre 550 milliárd forinttal, 2013-ban 900 milliárd forinttal javítják az államháztartás egyenlegét. A terv szerint a költségvetési hiány jövőre 2,5, 2013-ban 2,2 százalék lehet GDP-arányosan, 2014 végére pedig a bruttó hazai termék mértékének 65-70 százalékára csökkenthető az államadósság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik