Gazdaság

A hiperláncokat vizsgálja a kereskedelmi szakértői bizottság

admin
admin

2006. 10. 16. 11:37

Az elnök közölte: első ülésükön abban határoztak, hogy a nemzetközi hipermarketláncok mellett a magyar bolthálózatokat is vizsgálni fogják. Nagy hangsúlyt fektetnek a magyar kis- és középvállalkozásokra, a láncok terjedése miatt kialakult helyzetükre.

Hozzátette: az esetleges kartellnyomokat, a magyar termelők alkupozícióinak romlását, diszkriminálásuk lehetőségét is felmérik. A bizottság által az év végéig készítendő jelentés elkészítéséhez uniós és unión kívüli országok vonatkozó szabályozását, agrárrendtartását, etikai kódexeit is áttekintik. Emellett a termelői és kereskedelmi márkák szerepét is vizsgálják.

A szakértői bizottság október 5-i ülése után a tervek szerint október 26-án ül össze újra, novemberben 2-3, december elején egy ülést tervez annak érdekében, hogy a hónap közepére elkészüljön a kormány számára készített jelentéssel. A következő egyeztetésre Szirmai Péter vállalkozásfejlesztési szakértőt és Köves Andrást, a Márkaszövetség képviselőjét várják, a későbbiekben többek között kkv-k vezetőit és az élelmiszer-feldolgozók képviselőit is meghívják.

Hoffmann Istvánné korábban elmondta: elemzésükben feltárják azokat a lehetőségeket, amelyekkel a termelők megtalálják helyüket a hipermarket-láncok miatt kialakult éles versenyben. A kormány szeptember végén döntött az új szakértői vizsgálóbizottság létrehozásáról. A független szakértőkből álló bizottság célja a piaci elemzés, illetve javaslatok elkészítése. A bizottság az év végéig kapott mandátumot, tagjai munkájukért nem kapnak díjazást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.