Gazdaság

GKI: ősztől már érződik a kiigazítás hatása

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a pénzügyi befektetők bizalma többek között a reformok világosabbá válása, a konvergenciaprogram EU-nak történő augusztus végi várható benyújtása hatására fokozatosan erősödni fog. Magyarország megítélésének markáns javulására azonban csak jövőre lehet számítani.

Májusban az ipar termelése az áprilisi megtorpanás után ismét gyors volt. Az első öt hónapban az export 15, a belföldi értékesítés 5,5 százalékkal bővült. Kiemelkedő a jármű- valamint gép- és berendezésgyártás dinamikája. Az építőipar teljesítménye viszont májusban az áprilisinál is nagyobb mértékben, 8,5 százalékkal esett vissza, így az első öt hónapban – igaz, nagyon magas bázishoz képest – lényegében csak stagnál. A külkereskedelem fejlődése új lendületet vett, s az export továbbra is gyorsabban bővül az importnál. Az első öthavi hiány kisebb a tavalyinál. A gazdasági növekedés idén 4,4 százalék körül várható. Jövőre azonban – a költségvetési kiigazítás hatására – 3,5 százalék környékére lassul a GKI jelentés szerint.

Tovább csökkenő bizalom

Miután a hitelességéből évek óta folyamatosan vesztő költségvetési és monetáris politika iránt júniusban tovább csökkent a bizalom, júliusban stabilizálódott a helyzet. Ebben szerepe volt a kiigazító törvénycsomag parlamenti elfogadásának, a jegybanki kamatemeléseknek, a kissé javuló nemzetközi pénzügyi helyzetnek. A forint árfolyama meglehetősen érzékenyen reagál a bel- és külföldi hírekre, gyengülése azonban megállt, sőt tendenciájában erősödni kezdett. Az államháztartás hiánya idén a GDP 8 százaléka körül várható.

Ősztől emelkedő infláció

A GKI az inflációt az első hónapok gyors esése után a nyáron 2,5-3 százalék között várja, majd az őszi meredek emelkedés után decemberre eléri az 5 százalékot. Az élelmiszerek ára éves átlagban mintegy 7 százalékkal emelkedik, a tartós fogyasztási cikkeké viszont 3-4 százalékkal csökken.

A minimálbér 10 százalékkal nőtt

Az idei első öt hónapban a bruttó keresetek 7,3 százalékkal emelkedtek: a versenyszektorban 8 százalékos volt a növekedés – annak ellenére, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban 2006-ra 4-5 százalékos emelésében állapodtak meg –, a költségvetési szférában pedig 6,5 százalékos volt az emelkedés, de a GKI megállapítása szerint itt az I. negyedévihez képest gyorsuló a bérnövekedés.

A minimálbér közel 10 százalékkal lett magasabb. Az év egészében – a költségvetési konszolidáció ellenére – a gazdaságkutató 3 százalék körüli átlagos reálkereset-emelkedés vár. Az I. félévi 5 százalék körüli dinamika azonban a II. félévben 1-2 százalék körüli ütemre lassul, ami részben a bérjárulékok emelésének, részben az ismét gyorsuló áremelkedésnek lesz a következménye.

Csökken a munkanélküliség

A munkanélküliség csaknem kétéves, folyamatos emelkedés után március óta csökken. Nagyon magas, de javul az ifjúsági munkanélküliség. Az egy évvel korábbinál és az előző hónapokénál valamivel magasabb a foglalkoztatottak száma is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik