Gazdaság

Hatástalan a madárinfluenza elleni vakcina?

Német lapértesülések szerint hatástalan a kedden Magyarországon bemutatott madárinfluenza elleni vakcina.

A kedden bemutatott madárinfluenza elleni terméket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szakemberei Gyurcsány Ferenc kormányfővel ellentétben már hónapokkal korábban hatástalannak nyilvánították – írja a Die Welt.


A világon elsőként Magyarországon gyártják iparszerűen a madárinfluenza H5N1-es vírusa elleni oltóanyagot – jelentette be Gyurcsány Ferenc kedden Pilisborosjenőn, a szert előállító Omninvest Oltóanyagtermelő és Kutatásfejlesztő Kereskedelmi Kft. központjában tett látogatása alkalmából. A készítményt – ami már megkapta az engedélyt arra, hogy forgalmazzák – magyar virológusok, gyógyszeripari szakemberek, kutatók és fejlesztők állították elő – tette hozzá Gyurcsány.

„A H5N1-es vírussal szembeni emberi védettséget megteremtő oltóanyag arra szolgál, hogy az egyébként állatról-állatra terjedő vírus ne okozhasson megbetegedést emberben” – szögezte le akkor a miniszterelnök.

Ugyanakkor a WTO és az MTA szakemberei már korábban megcáfolták, hogy a kifejlesztett szer hatásos lehetne az emberről emberre terjedő madárinfluenza-variáció ellen. Erre a Die Welt is felhívja a figyelmet.

Csak extrém esetben terjed emberről emberre a vírus

A madárinfluenza állatorvosi és orvosi szemmel címen tartott konferencián az MTA székházában március 1-jén tanácskoztak a téma szakértői. Itt elhangzott az a megállapítás, hogy emberi fertőzés csak extrém esetben fordulhat elő, és a kifejlesztett vakcina ez ellen nem is nyújt védelmet.

Fodor László, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának dékánja elmondta, hogy a madárinfluenza vírus állatról emberre történő átterjedésének valószínűsége igen csekély, csak extrém környezeti feltételek mellett következik be. Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy az emberre való átterjedés igen ritka, és csak szélsőséges körülmények között fordul elő; vagyis elsősorban akkor, amikor valaki megfelelő védőfelszerelés nélkül, huzamosabb ideig, nagy mennyiségű vírusnak van kitéve (belélegzés, bélsárral való érintkezés).

Éppen ezért a jelenleg létező vakcina (a közhiedelemben sokszor tévesen elterjedttel szemben) a madárinfluenza ellen és nem az emberről-emberre terjedő vírus ellen nyújt védelmet, hiszen ez utóbbi még ki sem alakult – hangsúlyozta Jankovics István, a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ osztályvezetője.

Fejlesztéstámogatás

1995 óta a mindenkori kormányzatok hosszú távú megállapodást kötöttek az Omninvesttel, amely évente 1,3 millió dózis humáninfluenza elleni oltóanyagot állít elő. Ezen túlmenően az elmúlt hetekben a kormány a kutatási-technológiai alapból 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a további fejlesztésekre. A megállapodás szerint a mindenkori árbevétel 14 százaléka közvetlenül visszafolyik az államhoz, íly módon számítások szerint a megtérülési idő az állam számára rövidebb mint 2 év lesz – mondta Gyurcsány Ferenc.

Zimonyi Ferenc, az Omninvest ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a száz főt foglalkoztató cég jelenleg évi 1,4 milliárd forint árbevételt ért el. Minthogy más országok is érdeklődnek a szer iránt, a H5N1-es vírus elleni oltóanyagot előállító technológia eladásából több millió dollár bevétellel számolnak – tette hozzá.

Milliárdok a védekezésre

A kormány mintegy 5,8 milliárdot különít el a madárinfluenza elleni védekezésre – hangzott el a február 21-i kormányszóvívői tájékoztatón. Kormánydöntés szerint 5,8 milliárd forintot különítettek el a madárinfluenza-helyzet költségeire, amelyből 3,5 milliárd forint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz kerül, a fennmaradó 2,3 milliárd forintot három tárca között osztják szét: az egészségügyi, az agrár- és a belügyi tárca kiadásait fedezik belóle; 200 millió forintot marketingcélokra fordítanak – jelentette be Batiz András kormányszóvivő.

Oltás és kötés

A Figyelő egy korábbi cikkéből az is kiderül, hogy rendhagyó módon kapcsolódik össze a vakcina-előállítással foglalkozó Omninvest Kft. és az állam üzleti érdeke a hazánkban kifejlesztett madárinfluenza-vakcina kapcsán. Offshore cég tulajdonolja 98 százalékban azt a magyarországi vállalkozást, amely a madárinfluenza-vakcina gyártásáért, illetve kereskedelmével kapcsolatban felelős.

A cikk megállapítása szerint a magyar szükséglet kielégítéséhez az állami milliárdok nélkül is elegendő lenne a gyártókapacitás.

Összefonódások

A magáncég pénzügyi támogatását célzó elképzeléseket tehát egy állami intézmény tette le a kormány asztalára, ugyanis az ÁNTSZ és az Omninvest közösen fejlesztette ki a vakcinát. A vírusminta az ÁNTSZ-en belül működő Johan Béla Országos Epidemiológiai Központhoz (OEK) került. Csakhogy ez utóbbi állami intézmény gyártással nem foglalkozik, az Omninvest viszont igen.

Ezenfelül azonban személyes kapcsolatok is vannak a kutatásban szereplő felek között: Jankovics István, az OEK jelenlegi osztályvezető főorvosa korábban mintegy négy éven keresztül az Omninvest alkalmazásában állt, egészen egy évvel ezelőttig, és nagyjából a H5N1 vírus hazánkba érkezésének idején igazolt vissza az OEK-be – amelynek egyébként a magáncéges kitérő előtt húsz évig alkalmazottja volt. Bár őt a sajtóban az elmúlt hetekben többször is az Omninvest tanácsadójaként idézték, Laczkó Tamás, a cég vezetője – és 2 százalékos tulajdonosa – a Figyelő kérdésére cáfolta, hogy a társaság és a főorvos között munkavégzésre irányuló jogviszony állna fenn.

Ki a tulajdonos?

Az Omninvest tulajdonosi háttere teljességgel tisztázatlan – állítja a Figyelő cikke. A cég Laczkó Tamás közlése szerint 2 százalékban az ő, 98 százalékban pedig egy ciprusi „szakmai befektető” tulajdonában van. A nyilvános cégadatokban a hangzatos nevű Sumpter Pharmaceuticals Ltd. található. Csakhogy ez utóbbi nem szerepel a nagy gyógyszergyáraknak abban a belső adatbázisában, amely a világ összes valamirevaló cégét tartalmazza. A gyógyszerszakmában a társaság neve ismeretlen, szakmai hírekben nem szerepel, honlapja nincs. Minden jel szerint offshore cégről van szó, amelynek Magyarországon csak egy ügyvédi képviselete van.

A cégadatok között a mostani 98 százalékos tulajdonost két másik offshore cég előzte meg: 1993-tól 1996 áprilisáig a Liechtensteinben bejegyzett Tucona International Trading and Consulting, majd 1997 májusáig egy ugyanazon a néven Svájcban bejegyzett offshore társaság. A ciprusi bejegyzésű Sumpter 1997 májusától tulajdonos.

Laczkó Tamás arra a kérdésre, hogy ki rejtőzik az offshore cég mögött, így válaszol: „Ez egy régi kapcsolat. Jól működik mint tulajdonos. Igaz, hogy nincs gyógyszergyártó kapacitása, de van kapcsolatrendszere, és ellát bennünket azokkal az információkkal, amelyek ahhoz szükségesek, hogy ezen a piacon ott tudjunk maradni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik