Gazdaság

Kvótákkal csökkentené az energiaimportot az Unió

Közös külpolitikai kérdéssé emelné az energiapolitikát az Európai Bizottság várva várt energiaügyi zöld könyve, amelynek legszembetűnőbb javaslata, hogy az importtól való túlzott függés csökkentése érdekében maximumot szabna meg a behozatalra.

Az Európai Bizottság március 8-án hozza nyilvánosságra zöld könyvét az év eleji orosz–ukrán gázválság és az elmúlt évek rekordmagas olajárai miatt sztártémának számító energiapolitikáról, a várakozások szerint új irányokat szabva meg az egyelőre még igen csak bátortalan közösségi politikának.

A Europolitics által megszellőztetett dokumentum legfontosabb javaslata, hogy a közös európai energiapolitikát helyezzék a tagállamok közös külpolitikájuk fókuszába, tekintve, hogy energiaszükségleteink túlnyomó része külföldről származik. Ez lehetővé tenné az importfüggőség csökkentését, a források diverzifikálását és értelmes kapcsolatok kiépítését a termelő és tranzitországokkal.

A bizottság attól sem riad el, hogy közös és kötelező célokat szabjon meg a tagállamok számára, ami az európai energiakérdés leggyengébb pontját, az importfüggőséget illeti: a zöld könyv várhatóan 60 százalékos célt tűz ki 2007-re, a maradékot valahogy máshogy kell előállítani. Hogy hogyan máshogy, abban a dokumentum bizonytalan: „őszinte” vitát javasol az atomenergia jövőjéről, de attól elriad, hogy a politikailag igen érzékeny megoldást konkrétan javasolja is.

A zöld könyv ezen kívül javasolja a gáztartalékokra vonatkozó uniós ajánlások kötelezővé tételét, hatékonyabb közös reagálási mechanizmusokat az ellátási válságokra, az infrastruktúra jobb biztosítását, megerősíti az EU elkötelezettségét a globális klímapolitika és az energiahatékonyság fokozása mellett, szorgalmazza az új technológiák kutatásának élénkítését, valamint a valódi egységes piac megteremtését az energiaágazatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik