Gazdaság

A Zwack tagadja az adóhátralékot

A Zwack Unicum Rt. vezérigazgatója szerint nem létezik Zwack-ügy, mert az Európai Unió is ugyanazon vámtarifa-szám alá sorolta az Éva vermutot, mint a társaság, illetve az eljáró vámhatóság.

Frank Odzuck kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatón a cége ellen folyó parlamenti vizsgálatot megalapozatlannak nevezte. Véleménye szerint a vámhatóság helyes döntést hozott, amikor a köztes jövedéki adótípusba sorolta az Éva vermutot. A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a társaságnak nincs és nem is volt adóhátraléka.

Frank Odzuck magyarázata szerint jövedéki adót az erjesztéssel, a lepárlással, illetve a kettő keverékéből készült alkoholtartalmú termékek után kell fizetni. A bor és a sör a legalacsonyabb kategóriába sorolható, mivel erjesztéssel készül, a pálinka a legmagasabba, mivel lepárlással állítják elő, az Éva vermut pedig a köztes kategóriát képviseli, mert mindkét típusú alkoholfajtát tartalmazza.

A cég kérdéses termékét ebbe a kategoriába sorolta az Európai Unió is a kötelező felvilágosításban, amelyet a részvénytársaság német viszonteladója kért annak érdekében, hogy az Éva vermutot mely vámtarifa szám alá kell besorolni.

300 milliós különbség

Amennyiben a lepárlással készült termékkategóriába sorolták volna az Éva vermutot, úgy az adókülönbség 300 millió forintot tett volna ki, nem pedig milliárdos nagyságrendű összeget – mondta Oravecz.

Dörnyei Tibor gazdasági vezérigazgató-helyettes az MTI-nek elmondta: a társaság éves átlagos bruttó árbevétele 27-28 milliárd forint és 16-17 milliárd forint adót fizet összesen. Ebből a jövedéki adó a vezérigazgató-helyettes szerint 8-9 milliárd forint.

A vezérigazgató hitelrontás miatt ismételten jogi lépéseket helyezett kilátásba mindazok ellen, akik Zwack Unicum Rt. hírnevének ártottak vagy ártani kívánnak. Frank Odzuck elfogultsággal vádolta a parlamenti vizsgálóbizottság elnökét, Font Sándort, mondván, hogy az országgyűlési képviselő a Gyümölcspálinka Főzők Országos Szövetségének elnöke, ezért nem lehet pártatlan az ügyben. Ellene nyilvános megszólalásai alapján jogi lépéseket fontolgatnak.

Szálak a háttérben

Az Országgyűlés májusban döntött a vizsgálóbizottság felállításáról, melynek feladata annak kiderítése, hogy milyen összefüggésben áll a jövedéki törvény kormánypártok általi módosítása – mely által a Zwack Unicum Rt. milliárdos adóhátralék által mentesült – és Zwack Péter volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő mandátumáról történt lemondása.

A bizottság továbbá arra is megpróbál fényt deríteni, hogy a Vám – és Pénzügyőrség Vegyvizsgáló Intézetének a Zwack Unicum Rt.-t érintő vizsgálata, és Arnold Mihály a Vám – és Pénzügyőrség volt országos parancsnokának lemondása között milyen összefüggés van. Választ keresnek arra is, hogy a történtekkel kapcsolatban Medgyessy Péter volt miniszterelnököt és Draskovics Tibor pénzügyminisztert milyen felelősség terheli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik