Észak-Koreáról az utóbbi években újra egyre többet lehet hallani, hiszen az 1953-ban véget ért koreai háború óta egy dinasztia tartja kézben a totalitárius állam vezetését, a kivételes felső tízezren kívüli állampolgárokat pedig a fejadagok csökkentése mellett több nagy éhínség és az egyetlen rossz szó miatt koncentrációs táborokba kerülés tizedelte.
Nem is csoda, hogy a szegények minden egyes lehetőséget megragadnak arra, hogy ételhez jussanak, így például benzinben sült kagylót esznek, hiszen a kagylókhoz a helyi piacokon, vagy a vizekben könnyen hozzáférhetnek.
A kagylókat először salakos talajra helyezik:
Majd ráöntik a benzint, és egyszerűen csak meggyújtják:
A petróleummal ellentétben a benzin nem ad fura utóízt a kagylóknak, sőt, az ételt kipróbált emberek mind elképesztően finom ízekről számoltak be, bár megemlítették, hogy egyes darabok kissé nyersek lehetnek.
Egy tálcán máris sokkal kulturáltabban fest az egész:
A halmokban néha apró rákok is előfordulhatnak, ezek állítólag szerencsét hoznak a megtalálójuknak:
Az alig néhány percen át tartó sütéshez két félliteres palacknyi benzint használtak el.
A nem teljesen átsült kagylók miatt fennáll persze a bakteriális fertőzések veszélye, de sör helyett némi rizspálinkával (szoju) kísérve ez is elkerülhető.