Élet-Stílus

Edzőteremben küzdenek a jordániai nők az elnyomás ellen

Egy nő által bevitt ütés sokkal inkább lelkileg, mint fizikailag hat a férfiakra – mondta az egyik edző.

2012-ben nyílt meg Jordániában az az edzőterem, amely önvédelmet és harcművészetet oktat nők számára. A közel-keleti országban működő SheFighter nevű klubról az al-Dzsazíra közölt képes riportot.

Az alapító, Lina Khalifeh azt mondta: azután döntött az edzőterem megalapítása mellett, hogy megtudta: egy kolléganőjét rendszeresen bántalmazza a bátyja. Szerinte az edzés többet ér, mint tíz nőjogi konferencia. Már több mint háromezer nő fordult meg az edzőteremben, egyetemeken és a fővároson kívül is műhelyfoglalkozásokat tartanak. Hetente érkeznek újabb, fiatal nőkből álló csoportok, Khalifeh a nagy érdeklődésre való tekintettel újabb edzőtermek nyitására is készül.

A harmincéves nő 15 évesen kezdett harcművészetet tanulni, de edzőtermébe már hatéves gyerekek is járnak. Az egyik edző, a 27 éves Sara azt mondta: korábban mindig igyekezett kikerülni az utcán csoportokban közlekedő férfiakat, de ma már nyugodtan elsétál közöttük. Szerinte egy nő által bevitt ütés a férfiakra sokkal inkább lelkileg, mint fizikailag van hatással.

Az edzőterem alapítója azt mondta: a klub megnyitása után sok férfitól kapott fenyegetéseket, de ennek ellenére sikeres lett a kezdeményezés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik