Élet-Stílus

Pénzesgazdát keres a Puli

2010. december 31-én lejár a nevezési határidő a Google Lunar X Prize versenyre, amelyen a Puli Space Technologies egyedüli magyar résztvevőként indul. A verseny célja olcsó Holdszondát csinálni.

A Google által támogatott verseny egy olyan nemzetközi megmérettetés, melynek célja, hogy a privát szférát bekapcsolja a holdkutatásba. A szervezők azt várják, hogy a világ minden tájáról érkező csapatok révén olyan új, költséghatékony technológiák kifejlesztése induljon meg, mellyel az űrkutatás új lendületet kaphat. A résztvevő csapatoknak el kell juttatniuk egy robotizált űrjárművet a Hold felszínére, melynek 500 métert kell megtennie ott, majd képeket, videókat és adatokat visszaküldenie a Földre. A 30 millió dolláros összedíjazású verseny vége a tervek szerint 2014. december 31-e, így a nevező magáncégeknek 4 évük van a tervek elkészítésére és a megvalósításra.

Puli a Holdon?

Puli a Holdon?

A Puli Space Technologies egyedüli magyar résztvevőként indul a Google által támogatott Lunar X Prize versenyen, ha sikerül befizetnie a nagyjából tízmillió forintnak megfelelő nevezési összeget. A csapat célja, hogy önerőből minél olcsóbb működő Hold-szondát készítsen. Hosszú távú küldetésének pedig olyan technológiák kifejlesztését tekinti, melyek lehetővé teszik űrjárművek rendszeres indítását a Holdra, ezáltal új dimenziókat megnyitva és minőségi szolgáltatásokat biztosítva a magáncélú űrkutatás számára.

A Puli ősz óta a nevezési díj felét gyűjtötte össze. Az év végi határidőig még támogatókat keresnek a magyar startup és fejlesztői közösségekben, de hazai vállalkozásoktól és magánszemélyektől is várnak felajánlásokat. A szponzorokat jelképesen (egy mikrochipen) eljuttatják a Holdra saját készítésű űrjárművükön. A projekt alakulása a Puli Indítóállás oldalán követhető nyomon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik