Élet-Stílus

A Lyon elóvatoskodta a müncheni kirándulást – videó

Az Olympique, egy-két átlövéstől eltekintve, az áldozati bárány szerepét játszotta a müncheni Allianz Arenában. A Madridban - pláne a második félidőben - bátor támadójátékkal előrukkoló franciákat még emberhátrányban futballozva is kapujukhoz szorította a Bayern. A spanyol fővárosban bátran „sakkozó” Claude Puel ezúttal eltaktikázta magát.

A Bayern úgy kezdett Münchenben, ahogy azt kell egy BL-elődöntőben, egy szöglet utáni Schweinsteiger-fejes, majd Olic ziccere nyomatékosította a bajor elképzeléseket. Az első húsz perc után viszont magára talált az Olympique, s szép labdakihozatalokkal lepte meg ellenfelét. Aztán a 37. percben az addig – jó értelemben – régi önmagát idéző Ribéry csúnya belépője nyomán emberelőnybe került a Lyon.

A franciáknak is állhatott volna a zászló, hisz tíz emberrel az amúgy is „gólképes” bajor védelem még inkább fogható lett volna, akár villámgyors ellentámadásokkal, akár kidolgozott pozíciós támadásokkal. Ám ezekből semmi sem valósult meg, sőt. A Manchesterben emberelőnyös helyzetben kimagaslót nyújtó házigazdák ezúttal azt is megmutatták, hogyan kell létszámhátrányos szituációt uralni. Szélső védőik – a szerepkörben ezúttal valósággal lubickoló Lahm, illetve a tapasztalatlansága ellenére remek Contento – szinte mindig követték a támadásokat, s mivel a cseleket is bevállalták, több alkalommal is létszámfölényes szituációt harcoltak ki a francia tizenhatos környékén.

Jellemző, hogy az Olic-Timoscsuk cserével védekezőbb felfogásúvá alakított németek voltak bátrabbak, egyben veszélyesebbek a szünet után is, az idén a klasszis teljesítménnyel adós Lahm például három csel után játszotta magát üresre Lloris ötösének jobb sarkánál, s csak Müller suta mozdulatán múlt, hogy a bajorok nem emberhátrányban szereztek vezetést.

Ha Ribéry kiállításából nem profitált a vendég együttes, Toulalan öltözőbe zavarását maximálisan „büntette” a Bayern. Az addig is jóformán statisztáló franciák még hátrébb húzódtak, szinte törvényszerűen kínálták fel a lehetőségeket, s ezekből egyet – ki más? – Robben ki is használt.

Két kulcsszereplő: a gólszerző Robben és a kiállított Toulalan (MTI/EPA)

Két kulcsszereplő: a gólszerző Robben és a később kiállított Toulalan (MTI/EPA)

Apropó, Toulalan. Bár a nemzetközi sajtó elsősorban azt taglalta, hogy a védekező középpályás új, kényszerű szerepköréből adódó tapasztalatlansága okozta a vesztét, a felvetés két ok miatt is sántít. A remek futballista korábban már többször is játszott a védelem tengelyében, a francia bajnokságban gyakran, de még a BL-ben is: Madridban épp azzal változott meg a játék képe, hogy a szünetben Puel nagyon helyesen, egy sorral hátrébb rendelte, s így a jó passzkészséggel megáldott válogatott játékos hosszú indításaival csapattársai újabb fegyvert szegezhettek a spanyoloknak.

Másfelől Münchenben Toulalan mindkétszer „született pozíciójában”, azaz szűrőként követte el a szabálytalanságokat. Előbb a Robben elleni taktikai belépőjét (az emelt lábbal utána-nyúlás jogos lap volt), majd a Schweinsteiger elleni mezőny-faultot (az addig a BL-kieséses szakasz talán legjobb játékvezetői teljesítményét nyújtó Rosetti alighanem elhamarkodottan ítélt sárgát). A játékos kiállítása volt a meccs kulcsmomentuma, hisz a korábban is megszeppentnek tűnő Lyon nem csupán egy játékost, hanem – a kispadon „jegelt” Govou-val egyetemben – szellemi vezérét vesztette.

Érezte ezt Claude Puel is, a szakvezető viszont úgy véli, a lyoni Gerland stadionban csapata másik arcát mutatja majd.
„Emberelőnyben tudhattuk volna, hogy az első szabálytalanságunkat büntetni fogja a játékvezető. Toulalan besétált ebbe a csapdába, hisz úgy feledkezett meg magáról, hogy már volt egy sárgalapja” – elemzett a Sorts.fr portálnak nyilatkozó Puel, aki Govou beállításával nagyot lépett, de azt túl későn tette. „ Amikor egyenlő volt a létszám, hiába futottunk rengeteget, nem tudtuk fent tartani a labdát. Sajnos, elől nem tudtam bevetni Gomist, aki pont az ilyen helyzetekben kiváló. Úgy gondolom, a párharc továbbra is nyitott, s a visszavágó dönt majd a továbbjutásról.”

Robben gólja: a Müller fején irányt változtató labda megtévesztette Llorist (MTI/EPA)

Robben gólja: a Müller fején irányt változtató labda megtévesztette Llorist (MTI/EPA)

A hamarosan a vb-felkészülés szakaszába lépő, s a hétvégén kirobbant szexbotrányok által is „tizedelt” franciák számára rossz hír, hogy legjobbjaik rendre zátonyra futnak a BL-ben. Az amúgy is formahanyatlással és sérülésekkel küszködő Ribéry mellett ezúttal Toulalan is bizonyította, hogy képes meggondolatlanul cselekedni, de a barcelonai Abidal folyamatos sérülései, vagy a madridi Benzema kibérelt kispadja sem a legjobb ómen. A játékosokkal olykor szélmalomharcot vívó Raymond Domenech szövetségi kapitánynak a szakmai tennivalók mellett bőven lesz lélekbúvár-feladata is.

Bajorországban viszont nagy a vigadalom, bár fölény ide, heroikus küzdelem oda: a Bayern ezúttal sem játszott igazán jól. A korábbi hibák – a középső védők és az előttük lévő középpályások közötti szinkron hiánya, s a sok elért gól ellenére pocsék csatárproduktum – ismét jellemezték a münchenieket. Demichelis és Van Buyten ezúttal kirívó hibák nélkül szállították a találkozót, de elsősorban azért, mert a vendégek csak az utolsó percben érezték úgy, hogy Münchenben nem törvényszerű a vereség. Ami a Robben nevű fenomén mellett nagy erénye lehet a Bayernnek, hogy egyre inkább úgy tűnik, a Barcelona mellett a német társaság a BL-mezőny fizikailag kimagasló együttese. A Bayern már az angol bajnok elleni két találkozón is rendre az utolsó harminc percben nőtt ellenfele fölé, s ezúttal az Olympique ellen létszámban megfogyatkozva is jobban bírta a strapát.

Bayern-Lyon – összefoglaló:

Louis van Gaal mindenesetre elégedetten nyilatkozhatott a mérkőzés után. A csapat alapjait sikerült lerakni, s bár a négy BL-elődöntős közül talán a Bayernben a legtöbb a „hiányposzt”, a klasszisok (Robben mellett elsősorban Schweinsteiger, illetve ezúttal Lahm) eddig kiráncigálták a bajba jutott kompániát.
„Nagyon elégedett vagyok. Úgy érzem, ma megmutattuk Európának, milyen erősek vagyunk. Úgy mutattuk meg, hogy tíz emberrel játszva is mi irányítottuk a játékot” – vélte a holland. „A meccs előtt nem gondoltam volna, hogy Ribéry kiállítása ellenére 1-0-ra nyerünk. De így történt, s külön büszkévé tesz, hogy 10 a 11 ellen is mi voltunk a veszélyesebbek. Toulalan kiállítása után egy újabb csatárt küldtem pályára (Gomez). Nagyon sok helyzetet kidolgoztunk, de csak egy gólt szereztünk. Nincs ezzel semmi baj.”

emlékeztető

Bajnokok Ligája, elődöntő:
Bayern München (német)-Olympique Lyon (francia) 1-0 (0-0)
München, Allianz-Arena. Vezette: Rosetti (olasz)
Gól: Robben (69.)
Kiállítva: Ribéry (37.), illetve Toulalan (54.)
Sárgalap: Pranjic (27.), illetve Toulalan (51., 54.), Bastos (79.)
Bayern: Butt – Lahm, Van Buyten, Demichelis, Contento – Schweinsteiger, Pranjic (Gomez, 62.) – Robben (Hamit Altintop, 85.), Ribéry – Müller, Olic (Timoscsuk, 46.)
Lyon: Lloris – Reveillere, Cris, Toulalan, Cissokho – Gonalons, Källström – Ederson (Bastos, 70.), Pjanic (Makoun, 56.), Delgado (Govou, 78.) – Lisandro Lopez
Lövések (kapura): 19 (6), illetve 6 (2)
Szögletek: 9, illetve 3
Szabálytalanságok: 11, illetve 14
Labdabirtoklás: 67%, illetve 33%

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik