Élet-Stílus

Buktak az élmenők, Talma megelőzte Stonert

Az utóbbi évek legfordulatosabb gyorsasági motoros versenyét rendezték meg a sorozattól búcsúzó Donington Parkban. Lorenzo és Rossi bukott, Stoner kockáztatott, Talmácsi Gábor pedig a 12. helyen végzett, és négy pontot szerzett.

Szemerkélő esőben indult a 800 köbcentiméteresek versenye, de egyedül a ducatisok, Casey Stoner és Nicky Hayden indultak esőgumival. A számításuk nem jött be, már az első körben a mezőny végén találták magukat. Az élen a nyolcszoros világbajnok Valentino Rossi, csapattársa Jorge Lorenzo és Tony Elias rajtolt el a legjobban.

A hetedik körben az élen álló Lorenzo hatalmasat bukott, nem sokkal később Elias is eldobta a motorját. Az élen ekkor Rossi és Andrea Dovizioso haladt, az összetettben élen álló olasz képtelen volt lerázni hondás honfitársát. Az eső továbbra is csak szemerkélt, Talmácsi pedig megelőzte a továbbra is szenvedő ducatis duót.

A menőkkel ellentétben nem hibázott Dovizioso (MTI/EPA)

A menőkkel ellentétben nem hibázott Dovizioso (MTI/EPA)

11 körrel a verseny leintése előtt Rossi is megcsúszott a nedves aszfalton. A Yamahája nem sérült meg az eséskor, a világbajnoki címvédő folytatni tudta a versenyt, a 11. helyre állt vissza. Dovizioso élt az ölébe hullott lehetőséggel, és hibátlan teljesítménnyel élete első futamgyőzelmét aratta MotoGP-ben. A fiatal olasz mögött óriási csatát vívott Colin Edwards és Randy de Puniet, az előbbi végül az utolsó kanyarban kaparintotta meg a második helyet.

Talmácsi a hajrában az új motorért kiálló Vermeulent is megelőzte, így végül a 12. helyen zárt. Az utolsó helyről rajtoló magyar motoros a Német Nagydíj után a Donington Parkban is pontszerző helyen végzett.

talmácsi gábor

“Nagyon örülök a tizenkettedik helynek, hiszen egy nagyon nehéz versenyen vagyunk túl. Az elején nehezen döntöttünk, hogy melyik gumit válasszuk, de végül a jó megoldás mellett voksoltunk. Az utolsó két körben nagyon vizes volt aszfalt, csúszott a motor, de meg tudtam őrizni a pozíciómat, és ez nagyon sokat jelent a csapatomnak és nekem is. A következő verseny Brnóban lesz, ahol a több tízezer magyar szurkoló előtt szeretnék még jobb teljesítményt nyújtani.”

A negyedlitereseknél Tóth Imre a 17. lett, míg a kéztöréséből felépült Németh Balázs az első körben kiesett motorhiba miatt. A futamot a japán Hirosi Aojama nyerte, második helyen a spanyol Alvaro Bautista ért célba, a dobogó legalsó fokára pedig az olasz Mattia Pasini – Tóth csapattársa – állhatott fel.

A 125 kcm-es kategóriában a heves esőzés miatt félbeszakították a versenyt, majd az időhatár leteltéig még öt körre elengedték a mezőnyt. A sprintversenynek beillő viadalt a spanyol Julian Simón nyerte, mögötte az olasz Simone Corsi, illetve a brit Scott Redding végzett a második és harmadik helyen.

Brit Nagydíj
MotoGP:
1. Andrea Dovizioso (olasz, Honda) 48:26.267 perc
2. Colin Edwards (amerikai, Yamaha) 1.360 mp hátrány
3. Randy de Puniet (francia, Honda) 1.600 mp h.
…12. Talmácsi Gábor (Honda) 1:12.315 p h.

A pontversenyben: 1. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 187 pont, 2. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 162, 3. Casey Stoner (ausztrál, Ducati) 150,…19. Talmácsi 5

250 kcm:
1. Hirosi Aojama (japán, Honda) 27 kör, 45:17.516 perc
2. Alvaro Bautista (spanyol, Aprilia) 5.273 mp hátrány
3. Mattia Pasini (olasz, Aprilia) 36.161 mp h
…17. Tóth Imre (Aprilia, Team Tóth) 1 kör hátrány
Németh Balázs (Balatonring) az első körben kiesett

A pontvetrsenyben: 1. H. Aoyama 159, 2. Bautista 144, 3. Simoncelli (olasz, Gilera) 115

125 kcm:
1. Julian Simón (spanyol, Aprilia) 9:12.301 p
2. Simone Corsi (olasz, Aprilia) 0.390 mp h
3. Scott Redding (brit, Aprilia) 3.072 mp h

A pontversenyben: 1. Simon 154 pont, 2. Sergio Gadea (spanyol, Aprilia) 104, 3. Bradley Smith (brit, Aprilia) 98,5

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik