Élet-Stílus

Sziget-háború: visszaverték Demszky támadását

Amellett, hogy a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága megállapította, hogy Demszky Gábor rossz határozati számra hivatkozott, amikor megtámadta Sziget-fesztivál ingyenes hároméves ingyenes közterület-használati engedélyét, kinyilvánította: a Sziget-fesztivál a korábbi döntésnek megfelelően üzemelhet.

Továbbra is három évre szóló ingyenes közterület-használati engedéllyel rendelkeznek a Sziget-fesztivál szervezői, mivel a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága szerdai ülésén nem vonta vissza az ez ügyben májusban kiadott engedélyét.

Nyereségesek, tehát fizessenek!

Demszky Gábor az önkormányzati érdeksérelem miatt kezdeményezte, hogy a bizottság vonja vissza az ingyenes közterület-használatról szóló döntését. Az elmúlt években ugyanis a szervezők nyereségessé fejlesztették a rendezvényt, így a főpolgármester szerint nem indokolt az ingyenesség fenntartása. A főpolgármesteri hivatal vállalkozási ügyosztályán az MTI-t arról tájékoztatták, hogy egy évre a több mint 60 ezer négyzetméternyi közterület használatáért áfával együtt 2,6 milliárd forintot kellene fizetnie a cégnek, amely a korábbiakhoz hasonlóan idén is három évre kérte, illetve kapta meg az ingyenes közterület-használatot.

Fotó: www.civertan.hu

Fotó: www.civertan.hu

A bizottság tagjai az ülés helyszínén kapták meg azt a levelet, amely Demszky Gábor döntését tartalmazta a korábbi határozatuk végrehajtásának felfüggesztéséről. A testület tagjai megállapították, hogy a főpolgármester által megjelölt határozati szám nem a Sziget-fesztivál hároméves közterület-használatára vonatkozik.

Horváth Gyula (MSZP) alelnök az MTI-nek elmondta, hogy a bizottság kinyilvánította: a Sziget-fesztivál a korábbi döntésnek megfelelően üzemelhet, nem változtattak a három évre kiadott ingyenes közterület-használati engedélyen.

Több frontos háború

Miközben az területhasználat ügye megoldódni látszik, azért továbbra is kétséges a Sziget megrendezhetősége. Korábban ugyanis Bús Balázs, a III. kerület polgármestere jelentette be, hogy nem adnak építési engedélyt a rendezvénynek, amennyiben a főváros a rendezvény idején lezárja az alsó rakpartot. Legutóbb „kompromisszumos javaslattal” érkezett a rtárgyalásra. Eszerint a rakpart Szépvölgyi út és Mozaik utca közötti szakaszát a fesztivál idejére meg lehetne nyitni a korábban lezárt Szépvölgyi úti HÉV-átkelőnél. Ez ugyan a közlekedés kérdését megoldaná, de a parkolásét nem.

Mindeközben a Sziget-fesztivál egy birtokháborítási ügy miatt is bizonytalan, ugyanis Újpest polgármestere csendháborítás miatt polgári peres eljárást indított a szervezők ellen. A döntés első fokon júliusban születhet meg, és amennyiben a Sziget számára kedvezőtlenül dönt a bíróság, nem lesz elég idő arra, hogy másodfokig elvihessék az ügyet, így a döntést végre kell majd hajtani.

Legutóbb ebben az ügyben Gerendai Károly a Sziget-fesztivál főszervezője arról beszélt a FigyelőNetnek, hogy a rendőrségen büntetőfeljelentést tett hamis tanúzásért, mert Gerendaiék tudomására jutott egy olyan információ, amely arra enged következtetni, hogy Újpest nem megengedett eszközöket vesz igénybe a bizonyítás során. A tanúvallomások valódiságát megkérdőjelező tényekről, és az ezzel kapcsolatos előzetes tanúgyűjtésről értesültek, amit majd a rendőrség fog kivizsgálni. Ha pedig a gyanú beigazolódik, akkor az már büntetőjogi üggyé válik.

Derce Tamás újpesti polgármester szerint „veszélyes útra léptek” a Sziget-fesztivál szervezői, mert ha nem tudják bizonyítani a hamis tanúzást, akkor az hamis vád bűntette, aminek ugyanakkora a büntetési tétele, mint a hamis tanúzásnak. Derce az MTI-nek elmondta, úgy véli, hogy a háttérben egy 5 milliárd forintos jogügylet áll. A fesztivál rendezői ugyanis még év elején eladták a céget 4,9 milliárd forintért, amelyből 1,9 milliárdot fizettek ki nekik. A szerződés szerint, amennyiben veszélybe kerül a rendezvény, vagy korlátozzák azt, akkor a már kifizetett, csaknem 2 milliárd forintot vissza kell utalni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik