Élet-Stílus

Az örömlányoknak nehéz lesz az Eb

admin
admin

2008. 06. 03. 10:28

Ausztriában 27 ezer rendőr (csupán Bécsben 3 ezer) áll teljes készenlétben júniusban, míg Svájcban több mint 31 ezren lesznek bármikor bevethetőek. A svájci rendőrök ideiglenesen még a narancssárga egyenruhájuknak is búcsút intenek, nehogy összekeverjék őket a holland szurkolókkal. Az alpesi országban mintegy 15 ezer svájci katona segíti majd a rendőröket és a biztonsági szolgálatokat. A katonai egység – amelynek a közreműködésére a svájci parlament átszámítva 1,5 milliárd forintot szavazott meg – speciális feladatokat kap a nemzetközi sportrendezvény idején: logisztikai, építési, bontási, biztonsági és őrzési feladatokat látnak el. Sokatmondó, hogy Svájc és Ausztria átszámítva egyébként közel 8-8 milliárd forintot költött a biztonsági intézkedésekre, miközben Portugália, a korábbi foci-Eb szervezője, mindössze 3 milliárdot.

Érkezik a segítség

Német rendőrök is segítenek a rendfenntartásban a svájci-osztrák közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon. Egy kormányközi megállapodás értelmében 850-850 német rendőr is bekapcsolódik a klagenfurti és a bécsi mérkőzéseken a rendfenntartásba, akik ugyanolyan intézkedési jogokkal léphetnek közbe balhé esetén, mint “hazai” kollégáik, azaz például letartóztatási „jogot” kapnak. Németország után a franciák biztosítják a második legnagyobb számú biztonsági erőt a sporteseményre: Franciaország 750 rendőrt küld, míg Horvátország 31, Lengyelország 25, Svédország 15, Görögország 12, Oroszország és Spanyolország 11 „kollégát” ad kölcsön. A cseh rendőrség is segíti a svájciak munkáját: a két ország közti megállapodás értelmében cseh rendőrök kísérik majd a hazai szurkolókat Svájcba, ugyanis a cseh focicsapat valamennyi meccsét Svájcban játssza.

Hoppon maradó zsebesek, örömlányok

A bécsi rendőrség szerint nem fognak külön gondot okozni a zsebtolvajok a labdarúgó-Európa-bajnokság idején. A bécsi rendőr-főkapitányság szerint nyilvánvalóan növekedni fog a lopások száma, de ez elsősorban a hatalmas tömegnek lesz betudható. A 2006-os németországi világbajnokság tapasztalata is azt bizonyítja, hogy a nagy sportrendezvények kevésbé szolgálnak hasznos terepül a zsebtolvajok számára: a bűnözőknek egyrészt macerás szurkolóknak álcázni magukat, másrészt komoly “ellenállásba” is ütközhetnek, ha lebuknak. Ennek ellenére a rendőri jelenlét fokozott lesz az Eb ideje alatt, főképpen a szurkolózónák és a forgalmasabb csomópontok környékén. Az egyenruhás közeg mellett civil ruhás rendőrök is szolgálatot teljesítenek majd.

A német kollegák segítették a svájci rendőrök felkészülését (MTI/EPA)

A német kollegák segítették a svájci rendőrök felkészülését (MTI/EPA)

A svájci rendőrség a prostituáltakra is lecsap: a foci-Eb alatt gyakoribb ellenőrzéseket tartanak majd, mivel számításaik szerint akár 40 ezer külföldi örömlány is kínálhatja a szolgáltatásait, kihasználva a nemzetközi sporteseményt. A svájciak tanultak német kollégáiktól, ugyanis a németországi világbajnokság jól jövedelmezett a prostituáltak számára.

Figyel a Nagy Testvér

A foci-Eb idejére biztonsági kamerákkal kibővítik a megfigyelt nyilvános helyek és közlekedési csomópontok számát Bécsben. A rendőrség nemcsak a Schwedenplatzot és a Karlsplatzot fogja folyamatosan ellenőrizni, hanem az olyan, turisták tömegeit vonzó helyszíneket is, mint a Stephansdom közvetlen környéke és a Graben. A bécsi közlekedési vállalat szintén arra készül, hogy a forgalmasabb csomópontokban (például a nagyobb metróállomásokon) pótkamerákat szereltet fel. Ezenkívül fokozzák a pályaudvarok (Westbahnhof és Südbahnhof) ellenőrzését 200 mozgó kamera segítségével.
Hasonló módon fogja a rendőrség szemmel tartani az Ernst Happel Stadiont és a Bécsben is kialakításra kerülő szurkolózónát.

Két meccs között a foci-Eb-re érkezőknek érdemes az osztrák és a svájci futballhelyszínek látványosságaiból és kulturális programjaiból is csemegézni. Könnyű útvonalak és koncerttippek a FigyelőNet Eb-mellékletében.

A svájci helyszíneken is növelik a biztonsági kamerák számát: Genfben például plusz 8 kamerát állítottak üzembe mintegy 700 millió forint értékben. A térfigyelő kamerák segítségével pedig a legforgalmasabb városrészeket (Plainpalais, La Praille Stadium, Etoile, Rive) is állandóan szemmel tarthatja a genfi rendőrség.

Tartanak az angol szurkolóktól

A felmérések szerint minden ötödik osztrák az angol hulligánok miatt aggódik, annak ellenére, hogy az angol csapat nem jutott ki a foci-Eb-re. A Bécsi Egyetem közvéleménykutatása szerint a megkérdezett 1500 osztrák 20 százaléka egyaránt a brit futballrajongókat jelölte meg potenciális veszélyforrásnak. A török, német, lengyel és orosz szurkolók csupán a britek után következtek a rangsorban. Ausztria legnagyobb biztosítótársaságai pedig új szolgáltatással készülnek a sportrendezvényre: focivandalizmusra is lehet biztosítást kötni náluk az Eb ideje alatt, arra az esetre, ha az elvadult szurkolók épületeket, kerteket, szállodákat és üzleteket rongálnának meg. A svájci biztosítók azonban nem készülnek ilyen speciális szolgáltatásokkal, valószínűleg azért, mert a kockázatosabb meccseknek Ausztria ad otthont.

Mentési gyakorlat a berni stadionban (MTI/EPA)

Mentési gyakorlat a berni stadionban (MTI/EPA)

A június 8-i Németország-Lengyelország mérkőzés minden bizonnyal „halálos meccs” lesz, hiszen a két ország szurkolói már a 2006-os németországi vb alatt is kitettek magukért a vandalizmus terén. Ám az orosz és a svéd szurkolókat sem kell félteni: a június 18-i Oroszország-Svédország meccs biztosítása sem lesz sétagalopp a rendőrök számára.

Visszaállnak a határok

Az útlevélmentes utazást ideiglenesen felfüggesztik az osztrák-svájci közös labdarúgó-európabajnokság idejére, ahogy Németország is tette ezt a 2006-os Vb idején. Időszakosan visszaállítják az ellenőrzést a magyar-osztrák határ túloldalán is, ezért az útlevelet vagy a személyi igazolványt magukkal kell vinniük a magyar állampolgároknak is a december 21-i schengeni csatlakozás ellenére is.

egyedi sörök a szurkolóknak

Három nagy osztrák sörfőzde (Stift Schägl, Braucommune Freistadt, Hofstetten) nem mindennapi módon készül az Eb-re: összesen 16 eltérő üveggel várják a foci szerelmeseit, s mindegyik palackon a foci-Eb egy-egy csapatának a zászlaja lesz feltüntetve. Így például egy cseh szurkolónak cseh lobogóval díszített sört illik majd innia. Egyedül az angoloknak lesz mindegy, hogy melyiket választják a 16 féléből.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.