Élet-Stílus

Az örömlányoknak nehéz lesz az Eb

Ausztriában 27 ezer rendőr (csupán Bécsben 3 ezer) áll teljes készenlétben júniusban, míg Svájcban több mint 31 ezren lesznek bármikor bevethetőek. A svájci rendőrök ideiglenesen még a narancssárga egyenruhájuknak is búcsút intenek, nehogy összekeverjék őket a holland szurkolókkal. Az alpesi országban mintegy 15 ezer svájci katona segíti majd a rendőröket és a biztonsági szolgálatokat. A katonai egység – amelynek a közreműködésére a svájci parlament átszámítva 1,5 milliárd forintot szavazott meg – speciális feladatokat kap a nemzetközi sportrendezvény idején: logisztikai, építési, bontási, biztonsági és őrzési feladatokat látnak el. Sokatmondó, hogy Svájc és Ausztria átszámítva egyébként közel 8-8 milliárd forintot költött a biztonsági intézkedésekre, miközben Portugália, a korábbi foci-Eb szervezője, mindössze 3 milliárdot.

Érkezik a segítség

Német rendőrök is segítenek a rendfenntartásban a svájci-osztrák közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon. Egy kormányközi megállapodás értelmében 850-850 német rendőr is bekapcsolódik a klagenfurti és a bécsi mérkőzéseken a rendfenntartásba, akik ugyanolyan intézkedési jogokkal léphetnek közbe balhé esetén, mint “hazai” kollégáik, azaz például letartóztatási „jogot” kapnak. Németország után a franciák biztosítják a második legnagyobb számú biztonsági erőt a sporteseményre: Franciaország 750 rendőrt küld, míg Horvátország 31, Lengyelország 25, Svédország 15, Görögország 12, Oroszország és Spanyolország 11 „kollégát” ad kölcsön. A cseh rendőrség is segíti a svájciak munkáját: a két ország közti megállapodás értelmében cseh rendőrök kísérik majd a hazai szurkolókat Svájcba, ugyanis a cseh focicsapat valamennyi meccsét Svájcban játssza.

Hoppon maradó zsebesek, örömlányok

A bécsi rendőrség szerint nem fognak külön gondot okozni a zsebtolvajok a labdarúgó-Európa-bajnokság idején. A bécsi rendőr-főkapitányság szerint nyilvánvalóan növekedni fog a lopások száma, de ez elsősorban a hatalmas tömegnek lesz betudható. A 2006-os németországi világbajnokság tapasztalata is azt bizonyítja, hogy a nagy sportrendezvények kevésbé szolgálnak hasznos terepül a zsebtolvajok számára: a bűnözőknek egyrészt macerás szurkolóknak álcázni magukat, másrészt komoly “ellenállásba” is ütközhetnek, ha lebuknak. Ennek ellenére a rendőri jelenlét fokozott lesz az Eb ideje alatt, főképpen a szurkolózónák és a forgalmasabb csomópontok környékén. Az egyenruhás közeg mellett civil ruhás rendőrök is szolgálatot teljesítenek majd.

A német kollegák segítették a svájci rendőrök felkészülését (MTI/EPA)

A német kollegák segítették a svájci rendőrök felkészülését (MTI/EPA)

A svájci rendőrség a prostituáltakra is lecsap: a foci-Eb alatt gyakoribb ellenőrzéseket tartanak majd, mivel számításaik szerint akár 40 ezer külföldi örömlány is kínálhatja a szolgáltatásait, kihasználva a nemzetközi sporteseményt. A svájciak tanultak német kollégáiktól, ugyanis a németországi világbajnokság jól jövedelmezett a prostituáltak számára.

Figyel a Nagy Testvér

A foci-Eb idejére biztonsági kamerákkal kibővítik a megfigyelt nyilvános helyek és közlekedési csomópontok számát Bécsben. A rendőrség nemcsak a Schwedenplatzot és a Karlsplatzot fogja folyamatosan ellenőrizni, hanem az olyan, turisták tömegeit vonzó helyszíneket is, mint a Stephansdom közvetlen környéke és a Graben. A bécsi közlekedési vállalat szintén arra készül, hogy a forgalmasabb csomópontokban (például a nagyobb metróállomásokon) pótkamerákat szereltet fel. Ezenkívül fokozzák a pályaudvarok (Westbahnhof és Südbahnhof) ellenőrzését 200 mozgó kamera segítségével.
Hasonló módon fogja a rendőrség szemmel tartani az Ernst Happel Stadiont és a Bécsben is kialakításra kerülő szurkolózónát.

Két meccs között a foci-Eb-re érkezőknek érdemes az osztrák és a svájci futballhelyszínek látványosságaiból és kulturális programjaiból is csemegézni. Könnyű útvonalak és koncerttippek a FigyelőNet Eb-mellékletében.

A svájci helyszíneken is növelik a biztonsági kamerák számát: Genfben például plusz 8 kamerát állítottak üzembe mintegy 700 millió forint értékben. A térfigyelő kamerák segítségével pedig a legforgalmasabb városrészeket (Plainpalais, La Praille Stadium, Etoile, Rive) is állandóan szemmel tarthatja a genfi rendőrség.

Tartanak az angol szurkolóktól

A felmérések szerint minden ötödik osztrák az angol hulligánok miatt aggódik, annak ellenére, hogy az angol csapat nem jutott ki a foci-Eb-re. A Bécsi Egyetem közvéleménykutatása szerint a megkérdezett 1500 osztrák 20 százaléka egyaránt a brit futballrajongókat jelölte meg potenciális veszélyforrásnak. A török, német, lengyel és orosz szurkolók csupán a britek után következtek a rangsorban. Ausztria legnagyobb biztosítótársaságai pedig új szolgáltatással készülnek a sportrendezvényre: focivandalizmusra is lehet biztosítást kötni náluk az Eb ideje alatt, arra az esetre, ha az elvadult szurkolók épületeket, kerteket, szállodákat és üzleteket rongálnának meg. A svájci biztosítók azonban nem készülnek ilyen speciális szolgáltatásokkal, valószínűleg azért, mert a kockázatosabb meccseknek Ausztria ad otthont.

Mentési gyakorlat a berni stadionban (MTI/EPA)

Mentési gyakorlat a berni stadionban (MTI/EPA)

A június 8-i Németország-Lengyelország mérkőzés minden bizonnyal „halálos meccs” lesz, hiszen a két ország szurkolói már a 2006-os németországi vb alatt is kitettek magukért a vandalizmus terén. Ám az orosz és a svéd szurkolókat sem kell félteni: a június 18-i Oroszország-Svédország meccs biztosítása sem lesz sétagalopp a rendőrök számára.

Visszaállnak a határok

Az útlevélmentes utazást ideiglenesen felfüggesztik az osztrák-svájci közös labdarúgó-európabajnokság idejére, ahogy Németország is tette ezt a 2006-os Vb idején. Időszakosan visszaállítják az ellenőrzést a magyar-osztrák határ túloldalán is, ezért az útlevelet vagy a személyi igazolványt magukkal kell vinniük a magyar állampolgároknak is a december 21-i schengeni csatlakozás ellenére is.

egyedi sörök a szurkolóknak

Három nagy osztrák sörfőzde (Stift Schägl, Braucommune Freistadt, Hofstetten) nem mindennapi módon készül az Eb-re: összesen 16 eltérő üveggel várják a foci szerelmeseit, s mindegyik palackon a foci-Eb egy-egy csapatának a zászlaja lesz feltüntetve. Így például egy cseh szurkolónak cseh lobogóval díszített sört illik majd innia. Egyedül az angoloknak lesz mindegy, hogy melyiket választják a 16 féléből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik