Élet-Stílus

Kevesebb madáráldozat a széllapátok miatt

A szélerőművek turbinái nem is olyan halálos csapás a madaraknak, mint gondolták; Hollandia 1700 szélturbinájának körülbelül 50 ezer madár áldozata van évente.

A zöld energiát termelő szélerőműveknek sokkal kisebb számban esnek áldozatául a madarak, mint ahogy ezt korábban gondolták, és a levegő élővilágára is kevesebb veszélyt jelentenek, mint a gépkocsik, mutatta ki egy tanulmány, melyet a Holland Madárvédelmi Jótékonysági Szervezet és a Nuon áramszolgáltató közösen készített.

A tanulmány eredményeit három szélerőmű parkban végzett vizsgálatra alapozzák. Az adataik szerint évente, átlag 28 madár esett áldozatul a turbináknak, ez egyharmada annak az értéknek, mint amit a nyolcvanas években végzett kutatások alapján feltételeztek. Az a matematikai modell, amit mostanáig a holland szélerőművekre alkalmaztak, túl sok, ütközésből eredő áldozattal számolt, jelentette be a Madárvédelem és a Nuon egy közleményben.

A mostani tanulmány szerint Hollandia 1700 szélturbinájának körülbelül 50 ezer madár áldozata van évente. Hozzávetőleg 2 millióra tehető azoknak a madaraknak a száma, melyek minden egyes évben a holland utakon szenvednek ki. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a több mint 1,5 megawatt teljesítményű erőművek nagyméretű széllapátjai, alig több madarat pusztítottak el, mint a kisebb teljesítményű, vagy régebbi típusú szélerőművek, viszont a Madárvédelem megjegyezte, hogy a nagyobb szélerőművek 5-10-szer annyi áramot termelnek. A jelentés szerint, ellentétben az eddigi feltételezésekkel, úgy tűnik, a madáráldozatok száma szinte nincs is összefüggésben a széllapátok méretével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik