Belföld

Tarlósék kicselezték a római-parti gátról indított népszavazást

Tarlós István főpolgármester szerdára hívta össze a Fővárosi Önkormányzat rendkívüli ülését, hogy új javaslatot terjesszen elő a római-parti védmű ügyében.

A közgyűlés alig félórás vita után meg is szavazta a javaslatot, amely kimondja,

a parti ingatlanok védelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény nem a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon, hanem a hullámtérben, továbbá a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén valósuljon meg.

A közgyűlés ezzel kihúzta a talajt a római-parti népszavazás alól. Kedden derült ki, hogy elképesztő gyorsasággal kezdtek gyűlni a Római-partra tervezett gát ügyében tartandó népszavazást támogató aláírások. A kezdeményezést szinte az összes ellenzéki párt támogatta.

Az előterjesztés az ülés 8 órára meghirdetett kezdetére még nem volt a testület asztalán, ezért az ellenzéki képviselők egyhangúlag azt javasolták, napolják el a döntést, hiszen a szabályok szerint még a rendkívüli ülések előterjesztéseit is három nappal korábban ki kell küldeni, hogy a képviselők tanulmányozhassák azt. A jobbikos Tokodi Marcell tiltakozásul ketté is tépte a határozatot.

A fideszes többségű testület ennek ellenére napirendre tűzte az előterjesztést.

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere a vita során kifejtette, nem érti, miért nem lehet megvárni, hogy egy ilyen fontos kérdésben az emberek mondják ki a végső szót, miért kell egy olyan határozatot hozni, ami kicselezi a népszavazási kezdeményezést, pedig látszik, hogy szívesen elmondanák a véleményüket. Karácsony szerint érthetetlen, miért erőltetnek egy olyan beruházását, amelynek nincs társadalmi támogatottsága. Tarlós István szerint „a kispártok közvetlenül a választás előtt kéretőztek rá erre a témára”.

Bús Balázs III. kerületi polgármester arról beszélt, hogy az óbudaiak 59 százaléka szerint a Duna-parton kell védekezni a kerítések vonalában, azaz a 70 hektáros árterületen élőket is meg kell védeni, de úgy, hogy a parton a természetközeli állapot megmaradjon.

A Római-parti civilek közleménye szerint a főváros döntése apró győzelem szánumra, de a nyomvonal kérdése nem dőlt el, sőt bizonytalanabbá vált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik