Belföld

Spéder Zoltán eladta az InfoRádiót

Az eddigi ügyvezető igazgató, főszerkesztő, Módos Márton cége vásárolta meg az adót.

Az InfoRádió a honlapján jelentette be hétfőn délután, hogy a Spéder Zoltán közvetett tulajdonában álló CEMP-X Online Zrt. eladta a budapesti 88,1 MHz-es FM frekvencián sugárzó, valamint az inforadio.hu címen internetes hírportált is működtető Inforádió Kft. 100%-át a Módos Márton 100%-os tulajdonában álló 881 Média Invest Kft.-nek. A tulajdonosváltás hétfőn lépett hatályba, a tranzakció egyéb részleteit nem hozzák nyilvánosságra.

A menedzsment által most kivásárolt InfoRádió 2000-ben kezdte meg adását, az elmúlt 17 évben sikerrel honosította meg Magyarországon a hírrádiózás műfaját. Számos díjat és elismerést kapott, értékteremtő, objektív hír- és információszolgáltató tevékenységét többek között Prima Primissima Díjjal is elismerték.

Módos Márton 2001 óta az InfoRádió Kft. ügyvezetője, 2002 júniusa óta a hírrádió, 2006-os indulása óta pedig a hírportál főszerkesztője is. Az új tulajdonos köszönetét fejezte ki Spéder Zoltánnak, aki 2008 óta társaságain keresztül többségi tulajdonosként aktívan segítette a társaság szakmai munkáját és fejlődését.

Arról, hogy az InfoRádió tulajdonost válthat, hosszabb ideje hallani lehetett, de egészen nyilvánvalóvá a vevő kiléte a múlt héten vált, amikor a HVG cikke nyomán kiderült, hogy Módos Márton 881 Média Invest Kft. néven hozott létre vállalkozást.

A 24.hu már ekkor többször kereste Módos Márton főszerkesztőt, aki az Inforádiót megelőzően egyébként az ÁPV Rt. kommunikációs igazgatója volt valamint a Fidesz színeiben képviselőjelölt. Ám ő többszöri kísérletünkre sem reagált a megkeresésünkre, és később sem cáfolta az eladás hírét.

Spéder Zoltán, az InfoRádió eddigi tulajdonosa az elmúlt időszakban sorra vált meg különböző médiumaitól. Például ilyen volt a portfolio.hu, a penzcentrum.hu és az Index is. (Spéder azóta új médiumokat is indított az EU pénzét is felhasználva, de ezek nem a klasszikus hírpiacon érdekeltek.)

Az InfoRádió egyébként a CEMP (Közép-európai Médiaszolgáltatóhoz, az Index volt anyavállalatához) tartozott, de idén nyáron átkerült Spéder cemp-x nevű vagyonkezelő cégéhez.

2019-ben jár le az InfoRádió frekvenciaengedélye

Az InfoRádiónak az Inspira Media Research kutatócég adatai alapján országosan 1,2 százalékos közönségtábora volt idén szeptemberben a 18+ (felnőtt) lakosság körében. Budapesten 4,0 százalékos reachük volt 18+ban.

A budapesti 88,1 MHz egyébként közösségi, azaz ingyenes frekvencia. Mint arról korábban a 24.hu-n beszámoltunk, a frekvenciaszerződése az InfoRádió Kft.-nek 2019-ben jár le erre. (Jövőre jár le egyébként a Lánchíd Rádió és a Jazzy Rádió frekvenciaengedélye is. Különösen izgalmas kérdés lehet, hogy a korábban Fidesz-kedvenc, ma már Fidesz-ellenség Simicska Lajos Lánchíd Rádiójának frekvenciáját meghosszabbítja-e majd a Médiatanács.)

Az Inforádió Kft. 393 millió forint nettó árbevételt és 8,6 millió forint adózott eredményt el 2016-ban.

hekker. fotó:thinkstock
Hekkertámadás bénított meg egy hazai rádiót
Többször is szünetelt a Helikon Rádió adása Nagykanizsán, Keszthelyen és Zalaegerszegen, miután közlésük szerint külső szabotázs érte informatikai rendszereit. Most ismétlésekkel próbálják áthidalni a helyzetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik