Média

Hekkertámadás bénított meg egy hazai rádiót

hekker. fotó:thinkstock
hekker. fotó:thinkstock
Többször is néma volt a Helikon Rádió, és napok óta ismétlésekkel próbálják áthidalni a helyzetet a korábban a Barátok Közt Hoffer Misijét is alakító Halász Gábor vezetése alatt lévő, az Andy Vajna, a Médiatanács és a helyi rádiósok között kialakult frekvenciaháború miatt egyébként is bizonytalan helyzetbe került rádiónál.

Több alkalommal is teljesen elnémult a Keszthelyen, Nagykanizsán és Zalaegerszegen működő Helikon Rádió, miután a rádió honlapján közölt állítások alapján egymás után több külső szabotázs is érte informatikai rendszereit. Bár az eset még a múlt héten történt, még most is ismétlésekkel próbálják áthidalni a helyzetet a helyi rádiósok, akiknek amúgy is elég komoly problémáik vannak mostanában, mivel a Médiatanács alaki hibára hivatkozva kizárta őket az általuk hosszú évek óta használt keszthelyi és nagykanizsai helyi rádiós frekvenciák használatára vonatkozó rádiós pályázatokból, ahol ugyanakkor, ahogy azt már megszokhattuk, Andy Vajna emberei nem estek ki, így a Helikon jelenleg csak ideiglenes, 60 naponta hosszabbított frekvencián szólhat, illetve pereskednek is a Médiatanáccsal. Zalaegerszegen se lesznek könnyű helyzetben, ott ugyanis piactársuk, a másik helyi rádió, az önkormányzati pénzből fenntartott Egerszeg Rádió épp mostanában csatlakozik össze a Vajna-féle Rádió 1 hálózattal.

rádió fotó: thinkstock
Több városban is elnémulhat a Helikon Rádió
A Helikon Rádió alulmaradt a keszthelyi és nagykanizsai helyi rádiós frekvenciáékért a Médiatanács és az Andy Vajnához közeli cégekkel folytatott háborúban.

A Helikon Rádió a Facebook oldalán úgy számolt be a hekkertámadásokról, hogy a szerverét és adásgépét is külső támadás érte, méghozzá több alkalommal is. Emiatt először kedden reggel 8 órakor némult el az adás, a hibát pedig csak 2 órával később tudták elhárítani, majd aznap este 11-kor megint újra leállás volt, a rádió közlése alapján szintén külső beavatkozástól. Ekkor a rendszerüket csak szerdán reggel 9-re sikerült újraindítani. Az internetszolgáltatójukkal folyamatosan figyelték a hálózati forgalmat, és 10 órától újabb támadások érték a rendszert, méghozzá több ponton is, de ezt már sikerült megakadályozni.

Rendőrségi feljelentést tettek, és házon belül is vizsgálat indult, hogy a külső informatikai támadás során elért tartalomszolgáltatási károk okozása kinek vagy kiknek állhatott érdekében.

A 24.hu megkereste a rádió ügyvezetőjét, a Barátok Közt Hoffer Misijét alakító színészként országos ismertségre is szert tett Halász Gábort, aki az elmúlt időszakban Kiskutas polgármestereként a politikába is belekóstolt, de nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Más forrásból viszont úgy tudjuk, hogy talán már ma délutánra helyreállhat a megszokott műsorrend.

Ha a műsorrend helyre is áll, a Helikon Rádió jövője ettől még továbbra is bizonytalan marad, és ha Velencéhez, Békéscsabához és Pécshez hasonlóan a Médiatanács itt sem szórja ki Andy Vajnáékat a frekvenciapályázatból, akkor a frekvenciát mostanáig használó helyi rádiósok könnyen elveszíthetik a munkahelyüket.

Frissítés 2017. okt. 16. 19:41

Visszatért a Helikon Rádió az éterbe, újra szól az adás. Mondjuk a jövőjük ettől még továbbra is ugyanolyan bizonytalan maradt.

elénessy Csaba, a Korrektúra Kft. szakmai vezetője a Korrektúra-díjak átadási ünnepségen Budapesten, a Boscolo New York Palace hotelben 2015. december 21-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Velencén is botrányszagú pályázattal nyert Andy Vajna embere
Izgalmas dolgok derültek ki a bíróságon egy újabb, a Médiatanács ellen, a velencei helyi rádiós frekvencia ügyében folyó perben.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik