Belföld

A Fidesz nem támogatja a nemzeti minimumot az egészségügyben

Ellenzéki oldalon teljes az egyetértés az alapvetésekben – önálló egészségügyi minisztériumot kell létrehozni, és eltörölni a hálapénzt.

A DK elnöke is aláírta szerdán azt a dokumentumot, amelyben az ellenzéki pártok szakpolitikusai az egészségügy hosszú távú, ciklusokon túlmutató alapvetéseit – az egészségüggyel kapcsolatos nemzeti minimumot – fogalmazták meg. Ezzel teljessé vált a csatlakozók sora az ellenzéki térfélen, a Liberálisoktól a Jobbikig mindenki aláírt, illetve rövidesen aláír, kivéve a kormánypártokat – írja a Magyar Nemzet.

Még júniusban, a Friedrich Ebert Stiftung és a Political Capital „Gyógyítható-e az egészségügy?” című konferenciáján vetette fel a jobbikos Lukács László György, hogy meg kellene fogalmazni, mi az, amiben mindenki egyetért, és nem lehet vita tárgya.

Az aláírók mind úgy látják, létre kell újra hozni az önálló egészségügyi minisztériumot, helyre kell állítani a társadalombiztosítást és rögzíteni, hogy ez pontosan milyen ellátásra jogosít. Az egészségügyi kiadásokat úgy kell növelni, hogy legfeljebb 30 százalék legyen a közvetlenül a betegek által fizetendő összeg, a hálapénzt meg kell szüntetni, szabályozott keretek közé kell szorítani a fizetős szolgáltatásokat.

Lukács László György azt mondta, nem összellenzéki összefogásról van szó, hanem egy nagyon fontos ügyben alapvetéseket fogadtak el a pártok, kivéve a Fideszt. Szerinte a fő kérdés, hogy a kormánypárt miért nem képes megállapodni a nemzeti minimumokban, ahogyan ezt Nyugat-Európában is teszik az ideológiailag teljesen eltérő politikai szervezetek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik