Belföld

Ónodi-Szűcs beismerte, egy évtizedes elmaradásban vagyunk

Az egészségügyet korábban jellemző romló tendenciákat az elmúlt hét évben sikerült megfordítani, bár még sok teendő van hátra – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára szerdán Balatonfüreden.

Ónodi-Szűcs Zoltán a háromnapos XIX. országos járóbeteg-szakellátási konferencia és XIV. országos járóbeteg-szakdolgozói konferencia keretében tartott kerekasztal-beszélgetésen azt hangsúlyozta, hogy bár számos probléma megoldásra vár, mégis elmondható, hogy míg 2010-ben nőtt a várólisták hossza, addig mára több területen csökkent a várakozási idő.

Szerinte nagy eredmény, hogy

  • az orvosok elvándorlása csökkent
  •  az elmúlt másfél évben az egészségügyi szakmai szervezeteket “sikerült egy asztalhoz ültetni”
  • az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT), amelyhez november 1-jéig kell csatlakozniuk a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknak, nagy mértékben megkönnyíti és hatékonyabbá teszi majd a munkát.

Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta: fontos cél, hogy az egynapos ellátásban részt vevők aránya egyre magasabb legyen, hiszen bár folyamatos a fejlődés ezen a területen,

Nyugat-Európához képest egy évtizedes elmaradásban vagyunk.

Még mindig magas azoknak az aránya, akik bár kezelhetőek lennének egynapos ellátás keretében, mégsem hagyhatják el a kórházat 24 óra leforgása alatt – hangsúlyozta.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI Fotó/Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik