Belföld

Újra megugrott a kórházak adóssága

Átlépte azt a határt, amit az egészségügyi államtitkár még elfogadhatónak tartott.

34,5 milliárd forinttal tartoztak augusztus utolsó napján a magyar kórházak beszállítóiknak – írja a Napi.hu. A legnagyobb adósok listájának élén a Honvédkórház áll 3,3 milliárd forinttal.

Az adósságállomány a múlt hónapban az idei átlagnál, havi 2,67 milliárdnál lényegesen nagyobb mértékben, 4,315 milliárd forinttal növekedett. Májusban, júniusban és júliusban ugyanis megtorpanni látszott az adósságállomány növekedése, augusztusban azonban újra felvette a régi tempót, és átlépte azt a 20 milliárd forintos határt, amit Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár elfogadható mértékű éves növekménynek tartott tavasszal, a kórházszövetség kongresszusán. Az elmúlt évet ugyanis 13,75 milliárdos adóssággal zárták a kórházak a konszolidációt követően.

A cikk szerint az adósságnövekedés nyári lassulása a kevesebb betegnek köszönhető, emellett a nyári hónapokban osztálybezárási hullám is végigsöpört az intézményeken, amit hivatalosan felújításként kommunikáltak.

Idézik Orosz Évát, az ELTE Egészségpolitika és Egészség-gazdaságtan tanszékének professzorát, aki egy minapi konferencián arról beszélt, hogy 2006-2016 között csaknem 2000 milliárd forintnyi forrást vontak ki az egészségügyből. Folyóáron számítva 2016-ban 1863 milliárd forinttal maradtak el az egészségbiztosítási alap természetbeni kiadásai a 2006-ostól – mondta. Sinkó Edit egészségügyi közgazdász pedig arról beszélt, hogy bár jövőre 80 milliárddal több jut az egészségügyre, az új beruházások szinten tartásához nem látszik forrás, és ez újra növelni fogja a kórházi adósságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik