Belföld

Trócsányiék elárulták, miért adtuk ki a kazah rabot

Az igazságügyi minisztert meggyőzték, hogy Jerzan Kadesov ügyének nincs politikai jellege.

A magyar igazságügyi minisztert meggyőzték a kazahok által vállalt garanciák, ezért adta ki hazánk azt a banki vezetőt, akit az Open Dialogue Foundation jogvédő szervezet szerint koncepciós perben állítana bíróság elé az ország diktátora. Erről a hvg.hu ír.

Szabó Szabolcs független képviselő, az Együtt politikusa írásban érdeklődött a belügyminiszternél és a külügyminiszternél, hogy miért adták ki Jerzan Kadesovot, aki korábban a kazah BTA bank hitelezési osztályát vezette, majd 2009-ben elmenekült hazájából. Az országot 33 éve vezető diktátor, Nurszultan Nazarbajev politikai ellenfelével, a bankot korábban vezető Muhtar Abljazovval akart leszámolni, ennek részeként az Interpollal kezdte köröztetni az EU-ba menekült banki vezetőket.

Több nyugati ország többéves jogi procedúra után úgy döntött, hogy a hozzájuk menekülő embereket nem adják ki, Magyarország viszont másként járt el, bár Kadesov éveken keresztül azt állította: nem gazdasági szabálytalanságok, hanem politikai leszámolás miatt üldözik. Ám hazájába visszatérve terhelő vallomást tett Abljazov ellen, és azt is beismerte, hogy pénzmosásban vett részt.

Szabó kérdésére Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára válaszolt, aki azt írta: Kadesov 2016 februárjában folyamodott menekültstátuszért Magyarországon, amit 2017 májusában elutasítottak, Kadesovot pedig kiutasították. A volt bankár fellebbezett, amit ugyancsak elutasítottak, így kiadatási őrizetbe került, majd egy június 16-i tárgyaláson hozzájárult kiadatásához.

A kazah Legfőbb Ügyészség kiadatási kérelmében garantálta, hogy Kadesovot köztörvényes bűncselekmények miatt körözik, az ügynek nincs politikai jellege. Megígérték azt is, hogy a férfit nem fogják megkínozni és kegyetlen, embertelen, megalázó bánásmódban részesíteni. Akár meg is látogathatják a kinti magyar diplomaták, hogy fogva tartásának körülményeit ellenőrizzék. Mindezek fényében járult hozzá Trócsányi László a kiadatáshoz július 23-án.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik