Belföld
Budapest, 2011. április 21.
Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi államtitkára egy zacskó szemetet tart a kezében a TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű kampány sajtótájékoztatóján a budapesti Feneketlen-tónál.
MTI Fotó: Kallos Bea

Orbán volt államtitkára mozgalmat indít, és nekimegy Trumpnak

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 06. 13. 11:25

Korábban a témában:

Emberiségellenes, felháborító!

Ezt az Egyesült Államokban dolgozó Illés Zoltán mondta a 24.hu-nak Donald Trump amerikai elnök döntéséről, amellyel kiléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből.

Az Orbán-kormány korábbi államtitkára azt tervezi, környezetvédő mozgalmat indít, mert Magyarországon gyakorlatilag nem foglalkoznak a Föld jövőjét érintő kérdéssel.

Illés Zoltán jelenleg a kormány által betámadott budapesti CEU tanára, de tavaly óta vendégprofesszorként az Egyesült Államokban, az Indiana Universy-n dolgozik. Kutatási témája épp a klímaváltozás és megújuló energiahordozók kapcsolatrendszere volt.

Az Indiana University a Trump döntése miatt kiemelten fontossá vált témában indított jelentős programot. Az egyetemi vezetés döntése alapján a következő öt évben saját forrásából 5 millió dollárt, azaz mintegy 1,5 milliárd forintot költenek arra, hogy konkrét programokat és terveket dolgozzanak ki a klímaváltozáshoz való alkalmazkodáshoz globális, összamerikai, és helyi állami szinten. Külön központot hoznak létre, amelyben az egyetem kutatói közül több mint százan, köztük vendégprofesszorok is részt vesznek.

Ajka, 2011. május 6.
Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi államtitkára talajmintát tart a kezében, amikor Janez Potocnik, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa társaságában megtekinti a 2010. október 4-én megsérült ajkai zagytározót.
MTI Fotó: Nagy Lajos
Fotó: MTI / Nagy Lajos

Illés elmondta, hogy államigazgatási gyakorlattal rendelkező szakemberként ő is bekapcsolódik a programba.

Az amerikaiak nagy része szégyenkezik, és abban reménykednek, hogy az ipar és az amerikai gazdasági szereplők is tudatosítják magukban, hogy érdekük a klímaügy komolyabb kezelése és figyelembe vétele.

– mondta a volt államtitkár, aki úgy látja, a gazdasági érdekcsoportok és a városok vezetői öntevékenyen átveszik ebben a kérdésben az irányító szerepet a Trump-adminisztrációtól.

Bár Áder János köztársasági elnök egy székesfehérvári diáktalálkozón erkölcsileg elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Egyesült Államok elnöke felmondta a párizsi egyezményt, Illés szerint szakmai munka kormányzati szinten nem folyik a témában Magyarországon.

Mindent elölről kell felépíteni, nem nukleáris erőműre, hanem a megújuló energia részarányának növelésére van szükség.

A klímaváltozás miatt több, komplexebb környezet- és természetvédelmi tervező munkára van szükség, és a 2018 utáni kormánynak is többet kell majd foglalkoznia a klímaváltozással, szögezte le a volt államtitkár.

Illés már kiutazása előtt is számos civil környezetvédelmi akcióval hívta fel magára a figyelmet. A legnagyobb feltűnést a városligeti fák védelmére szerveződött csoport melletti vehemens kiállásával keltette. 2016 márciusában a Liget egyik ingatlanának elfoglalása után annyira elszabadultak az indulatok, hogy a volt államtitkár a kamerák előtt üvöltözött a kiérkező rendőrökkel.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LISBON, PORTUGAL - MARCH 25: Head coach Bernd Storck of Hungary looks on during the 2018 FIFA World Cup Qualifying Group B match between Portugal and Hungary at Luz Stadium on March 25, 2017 in Lisbon, Portugal.  Rodrigo Cabrita / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.