Belföld

Magyar-ügy: Kocsis Máté neje egy miniszter miatt kapta az állást

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Polt Péter szerint az állami cég ügyét csak az Állami Számvevőszék vizsgálhatja.

Kocsis Máté feleségének állása a centrumkórházas projektcégnél azért került újra reflektorfénybe, mert azt a Fidesz-frakcióvezetője tegnap Magyar Péter egykori kinevezéseivel állította ellentétbe. Arról beszélt, hogy neje a Diákhitel Központ egykori vezérigazgatójával szemben a végzettségének megfelelő munkát kapott. (Rákossy Balázs, a Diákhitel Központ jelenlegi vezérigazgatója Magyarhoz hasonlóan szintén jogász végzettségű.)

A Telexnek a kormánypárti politikus azt mondta, hogy felesége

jogi munkát végzett egy olyan projektcégben, ahol kötegenként hordta haza a dolgoznivalót. Magyar Péter pedig vezérigazgató volt 7–8 millió forintért állami vállalatoknál. Ezt ne keverjük össze.

Kocsis Máté azt mondta, elfogadja, hogy a kormány tagjai cáfolták, hogy Varga Judit miatt jutott közpénzes pozíciókhoz Magyar Péter, de ők is fogadják el, ez neki joggal juthatott eszébe, csodálkozna, ha ez spontán lett volna.

A sok munka és a spontán kiválasztás kapcsán érdemes felidézni, hogy miután a 24.hu elsőként megírta, a DBC Projekt Zrt.-től hosszú éveken át kapott fizetést Kocsisné Márkus Szilvia, a kancelláriaminiszter maga közölte: nem tart fenn tovább az állam olyan projektcégeket, ahol nincs érdemi munka.

Gulyás Gergely a hvg360-nak azt is elárulta: az ő kérése és döntése volt, hogy a Fidesz-frakcióvezető felesége a projektcég vezető testületének tagja legyen. Hogy a sok jogász közül miért éppen hozzá ragaszkodott, a miniszter azt mondta:

azért kértem meg, mert megbízom benne.

Varga Judittal ellentétben Kocsis Máté azt mondta, ehhez az állami megbízáshoz neki semmi köze nem volt.

Gulyás Gergely miniszter korábban azt mondta, a projektcéget júniusig megszüntetik, ha lesz pénz a kórházra, újra létrehoznak egy projektcéget. A Kocsis Máté feleségét foglalkoztató cég ügyére tegnap a legfőbb ügyész is reagált, miután a 444 megírta, a kormány azt gyorsan beolvasztotta az Egészségügyi Infrastruktúra Fejlesztő Nonprofit Kft.-be.

Vadai Ágnes kérdésére Polt Péter azt válaszolta, hogy a DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt.-t érintően nincs és nem is volt büntetőeljárás. A legfőbb ügyész az ellenzéki politikus kérdését ezúttal még feljelentésként sem tudta értékelni. Polt Péter válaszát azzal zárta, hogy mivel a szóban forgó cég és jogutódja is állami tulajdonúak, ezért ellenőrzésük a Windisch László vezette Állami Számvevőszék jogkörébe tartozik.

Kapcsolódó
Bizonytalan, lesz-e szuperkórház, ám Kocsis Máté neje és a Megafon vezetője öt éve onnan kap fizetést
Rossz gazdasági helyzet miatt kétséges a kórházépítés, a beruházást irányító cégnél leépítés is volt, ám a Fidesz frakcióvezetőjének feleségét ez nem érinti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik