Belföld

Őszig árnyékban marad az árnyékkormány

Az MSZP választmányi elnöke szerint pártja nem ugrik, lépeget.

Az InfoRádióban Hiller István azt mondta, növelheti az MSZP támogatottságát, ha létrehozza az árnyékkormányt, a különböző témákat egy-egy ember jeleníti meg nyilvánosan a választás előtt. Egy ilyen testület felállítását ő leghamarabb ősszel tartana célszerűnek felállítani. Az MSZP nem tudja felvenni a versenyt a kormány, a Jobbik kampányaival, mert ehhez nincs elég forrása.

Az MSZP választmányának elnöke elárulta, pártja új internetes kampánya az elmúlt napokig több mint 1 millió 600 ezer embert ért el, ami kétszerese a szocialisták táborának. Ez nem jelenti a szavazók számának megduplázódását, csak annyit, hogy elérték a passzív, a szocialistáktól esetleg korábban elfordult választókat is. Ilyen lépésekkel lehet megalapozni a támogatottság növelését,

mert a mi esetünkben ugrás nincs, lépések vannak.

Egy párt kormányzóképessége a tartalmi mondanivaló és a személyi megjelenítés együttese. Fontos a világos, érthető, egyértelmű program, és hogy legyenek olyan emberek, akik ezt meg tudják jeleníteni, de az első feladat a hivatalos miniszterelnök-jelölt állítása, amiről a végső szót a párt kongresszusa mondhatja ki.

A májusi kongresszus elé kerülnek az MSZP nemzetpolitikai elképzelései, amelyek nem egy választásra szólnak. Az lesz a politikai hitvallás, ő pedig azt szeretné, ha a párt folyamatos változáson esne át és az MSZP egy olyan közép-európai szociáldemokrata párttá válna,

amely képes nemzetben és Európában egyszerre gondolkodni.

A választmányi elnök szerint a demokratikus oldalon valamifajta tömbösítésnek meg kell jelennie, felvállalva a szociáldemokrata, liberális vagy más irányokat, de azt nem tudta, hogy ez megtörténhet-e még a választások előtt. Az országos választmány, mint a stratégiaalkotás központi intézménye, olyan kabineteket hozott létre neves gondolkodókkal, akik a párt jövőbeli irányának meghatározásán dolgoznak. A testület már elfogadta az általuk készített írásos javaslatot, ami szintén a kongresszus elé kerül. Hiller István egyelőre magánvéleményként kizárt bármiféle együttműködést a Jobbikkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik