Belföld

Megszavazta a parlament a CEU ellehetetlenítését

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 04. 04. 13:27

Az Együtt képviselője szirénázással tiltakozott.

Kivételes eljárásban döntött a parlament a felsőoktatási törvény múlt kedden benyújtott módosításáról, amely a külföldi egyetemek magyarországi működését szabályozza. A keddi ülésnapon parázs vita folyt a jogszabályról, amit az előterjesztő Balog Zoltán miniszter Soros György emlegetésével vezetett fel és beszélt egy állítólagos levélről is, amelyben szerinte az üzletember 2005-ben mentességet kért Magyar Bálint akkori oktatási minisztertől a CEU-nak.

Az ellenzék a vitában egységesen elutasította a törvényjavaslatot, ami szerintük a Közép-európai Egyetem ellehetetlenítését szoglálja. Még a Jobbik is kiállt ellene, mondván, az egyetem szellemiségével nem értenek egyet, de a kormány eljárását olcsó zsarolásnak tartják, az LMP-s Szél Bernadett pedig azt mondta, a Fidesz-kormány a putyini mintát másolja.

Szabó Szabolcs független képviselő, az Együtt politikusa a szavazás előtt egy szirénázó hangosbeszélőt vett elő, az ülést levezető elnök a terembiztosokat kérte intézkedésre, akik elvették tőle azt. A levezető elnök szerint ezzel a képviselő megsértette a szemléltetés szabályait, mert előzetesen nem jelentette be azt.

A törvényalkotási bizottság összegző módosító javaslatát, amellyel a törvénytervezetet szigorították, a parlament 123 igen, 38 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta. A zárószavazáson 123-an szavaztak igennel, 38-an nemmel, tartózkodás nem volt. A Jobbik-frakció tagjai nem szavaztak, a DK-s képviselők jelen sem voltak. Az MSZP és az LMP tagjai, valamint hét független képviselő voksolt nemmel.

Az Országgyűlés által elfogadott törvényt még Áder János köztársasági elnöknek is alá kell írnia.

A CEU a Facebook-ooldalán azt írta: továbbra is elleneznek bármilyen törvénymódosítást, amely nemcsak a CEU, hanem bármely magyarországi kutató- és oktatási intézmény akadémiai szabadságát veszélyezteti.

A küzdelem nem ért véget. Vitatni fogjuk a döntés alkotmányosságát, és megpróbálkozunk minden jogi lehetőséggel. A CEU-t nem tudják megfélemlíteni, az intézmény folytatni fogja az oktatást és kutatást, a képzéseket és a közösségnek nyújtott szolgálatát, megszakítás nélkül, bármi történjen.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a CEU mellett kiálló vasárnapi tüntetés szervezői kedden 17 órára élőláncot szerveztek az egyetem Nádor utcai épülete köré.

Reakciók Németországból

A parlament döntése után megszólalt Norbert Röttgen, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) szövetségi parlamenti képviselője, aki szerint  az Európai Unió (EU) intézményeinek fel kell lépniük a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU) érintő magyar kormányzati tervekkel szemben. A dpa német hírügynökségnek a Bundestag külügyi bizottságának elnöke elmondta:  szerinte a felsőoktatási törvény tervezett módosítása Orbán Viktor kormányának “célzott kísérlete”, hogy “politikai okokból elűzze Magyarországról” a CEU-t, egy “nemzetközileg elismert tudományos intézményt”.

Ez “állami beavatkozás a tudomány szabadságába, amelyet el kell hárítani az uniós intézmények által és más tagállamok határozott ellenállásával” – tette hozzá az Angela Merkel kancellár vezette párt külügyi szakpolitikusa. Mint mondta, az Orbán-kormány számára világossá kell tenni, hogy az EU a polgárokat megillető alapszabadságok és a jogállamiság által meghatározott jogi közösség. Az EU-nak “valamennyi rendelkezésre álló eszközt meg kell ragadnia, hogy érvényre juttassa a magyar kormánnyal szemben” az EU-nak ezt a jellegét és a polgárok szabadságjogait – húzta alá Norbert Röttgen.

Kemény szavakkal reagált Frank-Walter Steinmeier német államfő is: mint mondta,

Ha a jogállamiság és az emberi jogok világítótornya akarunk lenni a világban, akkor nem lehet közömbös számunkra, amikor ezek az alapelvek Európán belül meginognak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.