Belföld

“Ez egy genocídium. Népirtás. Falurombolás” – Buldózerekkel bontják a miskolci számozott utcákat

számozott utcák (Array)
számozott utcák (Array)

Nyolcvan olyan lakás eldózerolását kezdték meg tegnap a miskolci számozott utcákban, ahol szegény, zömmel roma családok élnek. Jogvédők szerint a nyomort nem számolják fel, csak a város szélére űzik, hogy ne legyen szem előtt – írta meg a Népszava.

Váradi Gábor, a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a lapnak elmondta:

“Ez egy genocídium. Népirtás. Falurombolás. Olyan ember rendelte el, aki maga is a kisebbségi létből érkezett, nagyváradi magyarként élt Romániában, s most Miskolc kereszténydemokrata polgármestere. Olyan kormány alatt üldözik el, s teszik földönfutóvá a négy-ötgyerekes szerencsétlen cigányokat, amely a család szentségéről papol. Szégyen.

Emlékeztetnek: részben az épülő diósgyőri stadionra hivatkozva kezdték meg a számozott utcában található épületek bontását, tavaly 21 házat tettek a földdel egyenlővé. Hubay György, a miskolci önkormányzat rendészeti bizottságának elnöke a Népszavának többször megerősítette: mind a 231 lakást elbontják majd. Köztük azt a harmincat is, amelyet szavai szerint a Máltai Szeretetszolgálat kapott meg, hogy a legsanyarúbb helyzetben lévőknek fedelet tudjon biztostani.

A Máltaiak a lap munkatársaitól meglepődve értesültek,  hogy a telepen egyetlen ház sem maradhat. Ez ellentmond annak a korábban hangoztatott indoknak, hogy a stadion parkolójának kialakításához három-négy utcát bontanak le az itteni tizenkettőből, a többi azonban maradhat – derül ki a cikkből. A lap szerint arról állapodott meg az önkormányzat a Máltaiakkal, hogy a számozott utcákban megmaradt, városi tulajdonban lévő lakások közül harmincat átadnak a segélyszervezetnek, s az egyfajta szociális lakásügynökségként gondoskodik a rászoruló családok elhelyezéséről. Hubay György szavai alapján azonbana megállapodást egyoldalúan felrúgta Miskolc, hátba támadva a helyiekkel mára egyfajta bizalmi viszonyt kialakító máltaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik