Belföld
AppleMark

30 lakással kompenzálna 900 embert Miskolc, tiltakoznak a civilek

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 05. 27. 12:17

Csak formálisan tett eleget az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) utasításának Miskolc és érdemben továbbra sem foglalkozik a számozott utcai lakók százainak helyzetével – írja a Roma Sajtóközpont.

Az EBH tavaly nyáron megállapította, hogy Miskolc közvetett módon hátrányosan megkülönböztette a stadionfejlesztési projekt útjában álló számozott utcai lakókat, amikor az önkormányzati lakásokból álló városrész felszámolását megfelelő elhelyezés biztosítása nélkül kezdte meg. A „telepfelszámolási” akció következményeként ugyanis az ott élt mintegy kilencszáz ember többsége – függetlenül attól, hogy rendben tartották-e a lakásukat, vagy fizették-e a számlákat – az elmúlt két évben vagy utcára, vagy lényegesen rosszabb lakáskörülmények közé került.

A hatóság 500 ezer forint bírság megfizetésére és az érintettek megfelelő elhelyezésére vonatkozó intézkedési terv kidolgozására is utasította az önkormányzatot.

A program lakhatással kapcsolatos egyetlen eleme a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével létrejövő Szociális Lakásügynökség, amely mindössze 30 lakhatás nélkül maradt család befogadásáról fog dönteni, miközben jelenleg száz család él a településrészen, nem beszélve a már kitelepített és önként távozott több száz emberről, akik kompenzálása teljesen hiányzik a programból. Több civilszervezet úgy látja, „az önkormányzat részéről jóval komolyabb felelősség- és kötelezettségvállalásra lenne szükség e programnál”, ezért annak teljes átdolgozására szólítják fel a városvezetést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.