Budapest, 2015. május 22.
Jeszenszky Géza történész, egyetemi tanár, diplomata, az Antall-kormány külügyminisztere beszél az Antall-kormány megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett konferencián Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2015. május 22-én.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Belföld

Jeszenszky Géza is aláírta a Momentum népszavazási kezdeményezését

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2017. 02. 10. 18:53

A volt külügyminiszter szerint azért volt a rendszerváltás, hogy ne az emberek feje felett döntsenek. Jeszenszkynek arra is van egy nagy ötlete, mi legyen a korrupciómentes olimpiarendezés garanciája.
Korábban a témában:

Jeszenszky Géza, az Antall-kormány egykori külügyminisztere, volt amerikai és norvég nagykövet is aláírta a Nolimpia ívét, magyarán ő is népszavazást szeretne a budapesti olimpiarendezésről.  Jeszenszky a 24.hu-nak azt mondta, nagy sportbarát, visszaemlékezett a magyar sportolók számára legeredményesebb olimpiára, az 1952-es helsinkire is, amit 11 évesen izgult végig. Most jön azonban a de:

Jeszenszky azt akarja, hogy “a magyar lakosság döntse el, hogy alkalmasnak látja-e az időpontot és körülményeket” a rendezésre.

Megkérdeztük, volt-e más oka is az aláírásra, erre azt mondta: a népszavazás korábbi akadályoztatása, az, hogy nem engedték eddig szavazni az embereket az olimpiai pályázatról. Márpedig, ahogy fogalmazott,

a demokrácia alapja a részvétel, hogy ne döntsenek a fejünk felett, ezért volt a rendszerváltás.

Jeszenszky egyébként két napja írta alá a népszavazási ívet a Ferenciek terén. Hozzátette, ha lesz népszavazás, akkor elmegy majd szavazni, ugyanis minden választáson részt vesz. A cél, hogy az emberek legyenek tájékozottak, és legyenek garanciák arra, hogy a pénz jó helyen lesz felhasználva.

Gondnak nevezte meg, hogy még a kevésbé korrupt Japánban is elszaladtak az olimpia rendezésének költségei, de itt van rossz példának a hazai rendezésű vizes világbajnokság is, aminek többszörösére szálltak el a költségei. Egy népszavazás szavatolhatná, hogy ne olyanok zsebébe vándoroljon a pénz, akik nem szolgáltak rá – mondta Jeszenszky, ám abba nem akart belemenni, igennel vagy nemmel szavazna-e, szerinte ezt korai eldönteni.

Felvetette, hogy a rendezőség feleljen a saját vagyonával az olimpiáért, ez elég garancia lenne a korrupció elkerülésére.

Aztán ha meglesz a garancia, majd eldönti, hogyan voksoljon.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.