Közélet

Demeter Márta kilépett az MSZP-ből, majd rögtön aláírta az olimpiaellenes népszavazást

Egymás után hozza grandiózus döntéseit a korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő, Demeter Márta, aki azután, hogy kilépett az MSZP-frakcióból, majd a pártból is,

vasárnap aláírta a Momentum Mozgalom olimpiaellenes aláírásgyűjtési ívét.

Demetert a 24.hu elérte vasárnap este, megerősítette a hírt. Hozzátette, “teljesen természetes volt” a tette, amit ugyanúgy magánemberként, mint politikusként hajtott végre. Indokként elmondta, nem megengedhető, hogy az adóforintokat ilyen lopásra használják fel, amilyen a 2024-re tervezett budapesti olimpia lenne. (A Momentumnak már 110 ezer aláírás összegyűlt, 11 napjuk van 138 ezret összeszedni, azt mondják, meglehet, de mindenkire szükségük van.)

Megkérdeztük Demetert, hogyhogy most, a kilépés után döntött úgy, hogy a nevét adja a népszavazási kísérlethez, amire azt felelte, “ennek most volt itt az ideje”.

Megkerestük a népszavazást kezdeményező Momentum Mozgalom elnökét, Fekete-Győr Andrást is, mit szól Demeter aláírásához. Fekete-Győr a 24.hu-nak csak annyit mondott:

Demeter Márta legalább aláírt. Szanyi Tibor hozott 170 aláírást. Ha minden MSZP-s cselekedne, már meglennénk.

Lukács Zoltán MSZP-s képviselő szombaton jót és rosszat is mondott Demeterről, de ő se ezt, se párttársai más véleménynyilvánítását nem akarta kommentálni. Mindenesetre megköszönte mindenkinek, aki támogatta őt a kilépési folyamatban, és hozzátette: “meggyőződésem szerint cselekedtem”.

Demeter szerint nagyot nem szűkül majd a mozgástere azzal, hogy egy népes frakció helyett függetlenként kell politizálni, kevesebb lesz persze a felszólalási lehetősége, de továbbra is aktív képviselő szeretne lenne és megmaradt például iratbetekintési joga is.

Szeretném segíteni azt, hogy leváltásra kerüljön az Orbán-rendszer, mondta.

A Momentumról jó véleménye volt, de tagadta, hogy be akarna lépni közéjük. “Fiatalos, friss lendületet” hoznak a politikába, és drukkol nekik, “de nem tervezek belépni egyetlen pártba, frakcióba se”, tette hozzá.

Arra a kérdésünkre, hogy tervez bejutni így 2018-ba az Országgyűlésbe, azt mondta, eleve rossz a kérdés logikája.

Ami óriási probléma jelenleg, az a politikai gondolkodás, annak öncélúsága.

Ő nem is gondolkozik ezért pártokban, csak vissza akar találni az emberekhez. Hosszabb távon tehát változtatni kell a politikai gondolkodáson, neki pedig az a célja most, hogyan lehet az Orbán-rendszert leváltani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik