Gazdaság

370 milliót nyelt el a tanulmánygyár – reagált Mocsai

Rengeteg példát láttunk az elmúlt években arra, hogy a sportra hivatkozva hogyan lopnak el irgalmatlan mennyiségű pénzt. Ennek a betetőzése az olimpia lenne, amihez gondolom, jó sok sportmenedzserre van szükség.

Néhány menedzser 376 millió forinttal már jól be is melegített a nagy feladatra Hadházy Ákos szerint.

Az LMP társelnöke szerdai 53. korrupcióinfóján a Mocsai Lajos TF-rektor nevével fémjelezhető Magyar Sportmenedzsment Társaság (MST) nagy korszakát tekintette át. Azt az időszakot, amikor a szervezetnek „A fizikai aktivitás és a sport magyarországi dimenzióinak feltárása” címen kiírt TÁMOP-pályázat keretét kellett elkölteni.

Az MST a pénzkeret beérkezése után reflexszerűen új honlap létrehozásába ölt egy komolyabb összeget. A közel 59 millió forintos költséggel létrehozott mozgasmonitor.hu ma is megtekinthető, de egyértelműen mutatja, hogy csupán 2014-ben működtették, akkor is csak néhány hónapig tartották életben.

Hadházy szerint a honlap „totál kamu és tökéletesen üres”. Tény, hogy a mozgásadatbázisába alig néhány nevet, rendezvényt töltöttek fel. Az eseménytárat pedig a projekttől teljesen független sportrendezvényekkel igyekeztek alibiből megfelelő formába hozni.

Az MST saját honlapja is szolgál néhány meglepetéssel. Az 2012-2014-es projekt eredményeinek felsorolását lazán kiegészítették két 5 évvel korábbi eseménnyel. Az eredménylistába került Robert SIekman és Roberto Branco 2007-ben a Testnevelési Főiskolán elhangzott előadása is.

A költések közül természetesen a legnagyobb falatot a tanulmányok legyártatása tette ki.

Hadházy a szolnoki ORÖ-iskola (a címben helytelenül ÖRO szerepel) „boksz szakosztályáról készült ” 27 oldalas elemzésével szemléltette a munkák színvonalát. A tanulmányból megtudható, hogy „Szolnok az Alföld közepén fekszik, mindössze 100 kilométerre a fővárostól a Tisza és a Zagyva folyók torkolatánál. A város lakossága 73.193 fő (2013. január 01. adat), melyből 98% a magyar, 1%a cigány és további 1% egyéb (főleg német) nemzetiségűnek vallotta magát a 2010 népszámlálás adatai alapján.”

Jelentős részt máshonnan átmásolt szövegekkel töltöttek ki, hogy meglegyen az előírt oldalszám.

Az MST több mint 170 milliót költött el a keretből hasonló közbeszerzésekre. Az LMP-s politikus szerint Magyarországon gyakorlat, hogy áltanulmányok ezrein keresztül ömlesztik az uniós pénzeket magánzsebekbe.

A NAV korábban külön szakembereket foglalkoztatott azért, hogy ezeket a kamu tanulmányokat kiszűrjék. Ezt a munkakört azonban néhány éve megszüntették.

Cikkünk megjelenése után Mocsai Lajos közleményt juttatott el lapunkhoz, amelyet változtatás nélkül közlünk:

“Jóval a Testnevelési Egyetem rektori megbízatásom előtt a Magyar Sportmenedzsment Társaság alelnökévé választottak. Ez egy tiszteletbeli megbízatás. A Társaság operatív munkájában sosem vettem részt, a Társaságtól jövedelmet semmilyen címen nem kaptam. A Hadházy Ákos képviselő úr által korrupciógyanúsnak minősített projektben egyáltalán nem vettem részt, ahhoz semmilyen közöm sincs. Ezért nem felel meg a valóságnak az az állítás, amely szerint tanulmánygyárat üzemeltettem volna, mint ahogy az internetes oldalukon szerepel.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik