Belföld

Holttest a kórházban – Rétvári mossa kezeit

Szerinte a tragédia nincs összefüggésben a fekvőbeteg intézmények központosított állami fenntartásával.

A szocialista Kunhalmi Ágnes Balog Zoltán minisztert kérdezte arról,

Ki a felelős azért, hogy öt napos holttestet találtak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben?

Az ellenzéki képviselő teljesen érthetetlennek nevezte, hogy egy budapesti kórház mosdójában

akár öt napon át nem vesz senki észre egy holttestet. Ha az eltávozott a kórház fekvőbetege lett volna, akkor felteszem feltűnt volna valakinek, hogy napokig nincs a saját ágyában, így feltehetően nem fekvőbeteg lehetett az illető. Ezzel együtt az öt napos észrevétlenség minimum azt jelenti, hogy takarítás öt napon át nem zajlott az adott kórházi mellékhelységben. Ez elfogadhatatlan.

Szerinte mindenkinek az az érdeke, hogy kiderüljön, miként történhetett ez meg, ki a felelős, mit terveznek azért, hogy kizárják a hasonló eseteket. Kunhalmi arra is kíváncsi volt, megfelelően működik-e az a központosított állami kórházfenntartás, ha a fenti felelőtlenség megtörténhet?

Válasza előtt az államtitkár felhívta az ellenzéki képviselő figyelmét arra, hogy az ügyben még tart a vizsgálat, annak lezárásáig sem a halál okáról, sem az elhalálozás időpontjáról nincsenek biztos információk,

így minden olyan megnyilvánulás, amely konkrét időpontot jelöl meg, csak találgatás. Az elhunyt nagy valószínűséggel több krónikus betegségben szenvedett és számos alkalommal részesült orvosi ellátásban az intézményben.

Az államtitkár szerint az elhalálozás helyszínéül megjelölt női illemhely nem tartozik egyik betegosztályhoz sem, de oda „normál körülmények között nincs belátási lehetőség.” A takarítást végző cég tíz éve dolgozik a kórházban, a takarítási szabályzat megfelel az Országos Epidemiológiai Központ által kiadott mindenkori ajánlásoknak.

Az államtitkár ezek után hosszan sorolta, ki és milyen vizsgálatot folytat, ki és mit tesz azért, hogy

a hasonló esetek kizárhatóak, illetve megelőzhetőek legyenek.

Rétvári ezek után tért rá, hogy a kormány mennyi mindent tett az egészségügyért, arra a korábbi évekhez képest mennyivel többet költött. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház költségvetése is több mint egymilliárd forinttal nőtt a kormányváltás óta és fontos fejlesztések is történtek. Az államtitkár ezek alapján arra jutott, hogy a haláleset nincs összefüggésben a fekvőbeteg intézmények központosított állami fenntartásával.

A kórházi takarítás megszervezése, belső kontrollja kialakítása, az Országos Epidemiológiai Központ előírásainak betartatása a menedzsment feladata – írta, de azt elismerte, hogy valóban meg kell állapítani, terhel-e valakit személyi felelősség, fel kell tárni a tényezőket, amelyek hozzájárulhattak a sajnálatos eseményhez. Korábban Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője ellátogatott a mosdóba, és megrázó videót készített tapasztalatairól. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik