Belföld

Lázár: A világ számára reménykeltő Trump elnöksége

Csak a Demokrata Párttal voltak problémáink, nem az amerikai néppel. Lázár szexi 69-es kormányinfót tartott, ahol Trump mellett a letelepedési kötvény, a nem is hazaáruló Jobbik és persze Pharaon professzor is téma volt.

Reméljük, hogy egy új partnerség alakul ki az Egyesült Államok és Magyarország között, mert az Egyesült Államok a stratégiai partnerünk, mondta Lázár János a szokásos csütörtöki kormányinfón. Lázár szerint eddig is remek volt a kapcsolatunk, és az USA Magyarország második legnagyobb tőkebefektetője. Szerinte voltak vitáink Amerikával, de ezek nem az amerikai néppel voltak, hanem a Demokrata Párttal.

Voltak, nincsenek

Lázár szerint olyan dolgok miatt voltak problémáink, hogy mi ragaszkodtunk a munkaalapú társadalomhoz, és a bevándorlásellenes politikánkhoz. Emiatt az amerikai Demokrata Párt leckéztette a Fideszt és leckéztette a magyar népet. Lázár reméli, hogy most korrekt, fair partnerség lesz a két ország között, és megkapjuk azt a tiszteletet, amit mi megadunk az Egyesült Államoknak.

Szerinte azok a problémák, amik Magyarország és a Demokrata Párt között voltak, túlléphetőek. Azt is elmondta, hogy Donald Trump elnöksége reménykeltő a világ számára.

trump-jatek-001

Lázár beszélt arról is, hogy Orbán Viktor Londonban járt, hogy találkozzon Theresa May-jel. Szerinte Magyarország úgy gondolja, hogy az emberek döntését tiszteletben kell tartani, de mi win-win helyzetben vagyunk érdekeltek, és Magyarország, az Európai Unió és Nagy-Britannia érdeke is az, hogy mindenkinek jó legyen. De azért emellett van nekünk egy jogvédő szerepünk is ebben a kérdésben, a sok kint élő magyar miatt.

Pitiáner

Lázár szerint az Európai Unióban továbbra is nagy vita van a bevándorlás kérdéséről. Két álláspont van:

  • Az EU-é, ami bevándorláspárti, és bevándorlást megszervező
  • És a szlovák javaslat, ami bevándorlásellenes.

Utóbbiról Brüsszelben tárgyaltak nemrég. Lázár szerint ebben a küzdelem szerinte fontos lett volna, ha az ellenzéki pártok félreteszik a saját pitiáner érdekeiket, de ez nem sikerült, így alkotmánymódosítás nélkül kell felvennünk a küzdelmet a bevándorlással.

Kösz, pénz

Megkezdődött a közbeszerzési törvény módosításának vitája is. A cél persze a transzparencia, na meg a szigorítás, hogy  “a jó gazda módjára” használják fel a közpénzeket. Ez az EU-s és hazai közpénzekre is vonatkozik. Az alapelv, hogy egymillió forint elköltése felett legyen verseny (nem mondta Lázár, de eddig ezt nem szerette a kormány betartani). Az egypályázós közbeszerzés azonban se az EU-nak, se az ellenzéknek nem tetszik. Lázár szerint ez nem lehet a korrupció, csak a kartell bizonyítéka, majd jönnek az ilyenkor szokásos nemzetközi példák. Az elektronikus közbeszerzést is bevezetik.

“Kiküszöböljük a hirdetmény nélküli eljárásokat, és hogy csak egy versenyző legyen” – mondta Lázár.

Lázár acélvárosban és az EU Lázár sarkában

Lázár Miskolcon járt, és ott nézte át, hogyan áll az építésügyi szabályozás helyzete. Több órán át beszélt építészek százaival. Kormányrendeletet fognak létrehozni a kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosításról.

Az eddigi legerotikusabb Kormányinfó ez. Forrás: Mediaklikk
Az eddigi legerotikusabb Kormányinfó ez. Forrás: Mediaklikk

Ismét az EU-s viták jöttek elő, a magyar EU-s források felhasználásáról, ami Lázár szerint a legjobb a régióban. “A vitákat próbáljuk rendezni” – mondta, hozzátéve, hogy a pályázatértékelői rendszer, a döntési mechanizmus, a kiemelt projektek sorsa a fő Achilles-inak. Fel-felmerül az opció, hogy nincs több EU-s kifizetés, de ilyenkor Lázárék mindig Brüsszelbe utaznak tisztázni a helyzetet.

“Sajnos Magyarországról érkeznek feljelentések” – panaszkodik szegény Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kéri, hogy a följelentők hozzá forduljanak inkább. Na, de jó hírek:

  • jönnek a kárpátaljai ovifejlesztések, bérkiegészítések, magyar házak építése;
  • stratégia is lesz arra, hogy az iskolaelhagyást csökkentsék;
  • két, melldaganat elleni gyógyszer ügyében folyik az egyeztetés a támogatás ügyében (hogy alanyi jogon lehessen kapni);
  • a Corvin-lánc testülete köztestület lesz;
  • kötöttpálya-fejlesztés is lesz Ferihegy felé, a cél, hogy belátható időn belül zötyögjön a vonat (arról nem beszélt, a felcsúti kisvasutat hosszabbítják-e meg idáig);
  • a Makovecz-életmű biztosítására is megy majd pénz;
  • Sopron belvárosát is felújítják, 2×1,5 milliárdot hagytak jóvá erre;
  • támogatnak nagybefektetőket;
  • a fóti gyermekotthon helyzetét is rendezik, megszüntetik “az itteni méltatlan állapotokat”, ez érinti a szülő nélkül itt tartózkodó bevándorló gyerekeket is.

Lesznek még döntések a jövő héten is. Például hullani kezd a forint a katolikus és evangélikus egyházakra, de Ferihegyről is döntenek. És akkor jöjjön…

…a kérdések órája

Donald Trump és Orbán Viktor még nem csacsogtak telefonon, derült ki. Egy simogató kérdés után a kormány beruházásbarát politikájáról beszél, a járulékcsökkentés és minimálbér-emelés is előkerül. Kezdődnek is a tárgyalások erről, Lázár JELENTŐS béremelést akar. Az elektromos autók terjesztését is támogatja az Orbán-kormány, pl. töltőállomásokat létesítenének a megyei jogú városokban. Élen kíván járni az országban az e-autó forradalmában.

Mi úgy vagyunk, mint akik kívülről nézik a cukrászda kirakatát

-mondta arra Lázár, hogy Orbán még nem vette bele a modern városok programjába se Szegedet, se Hódmezővásárhelyet. Lázár azt javasolja, ahol még nem járt Orbán (Szekszárd, Salgótarján is ilyen), onnan is nyugodtan nyújtsák be a számlát. Újabb Trumpos kérdés, újabb közhelyek az együttműködésről. Lázár reméli, a demokraták leckéztetésének vége lesz, “az őszinte beszéd ideje tér vissza.” Szerinte több politikai tanulsága is van az amerikai választásoknak, majd finoman kritizálja Barack Obama kormányát (pl. az ipar összeomlasztása miatt).  A sajtó szerinte nem a valós helyzetről tájékoztatott, ez félrevezetett mindenkit. Ez kiváló alkalom Lázárnak arra, hogy rugdossa a médiát. Tanulság még, “hogy a kormány és az emberek nem szakadhatnak el egymástól”.

Sztrájkot hirdetett egy szakszervezet, Lázár pedig nem támogatja a közszolgák szabadnapját. A szociális dolgozókat külön kezelné az állami tisztviselőktől, akiknek nem tudnak több fizetésemelést biztosítani. Szerinte vannak olyan tisztviselők, akik “többet keresnek, mint egy miniszter”. Aki nagyon rosszul keres, azoknál lehet szó bérfejlesztésről. A szociális dolgozóknál az Emmi kész a tárgyalásokra.

És akkor beszéljünk a madárinfluenzáról:

hét ország jelentette be, hogy korlátozzák a magyar baromfi behozatalát. Lázár szerint Békés megye a fő gond, itt mutatták ki a vírust a madarakban. Most pedig tárgyalnak, egyeztetnek, vizsgálnak, a hét Európán kívüli ország exporttilalma pedig megárthat az országnak.

Hódmezővásárhely méregdrága elkerülőjéről beszél Lázár. A cél, hogy a Debrecen és Szeged közötti főutat felújítják, ez zajlik, több szakasszal elkészültek. Mezőberényig nagyon túlterhelt a főút, ennek része Vásárhely elkerülőjének kiépítése. A kormány négysávosítaná is 2022-ig, ezért Vásárhelynél is négysávos lenne, ez 27 milliárdba kerülne nettó. A legkedvezőbb konzorciumot (talán Colas-Délút) választották ki. Öt nagy műtárgy is megépül, lesznek hidak, csomópontok, körforgalmak, ezért nagy a költség. Lázár szerint ez volt a legolcsóbb, a város pedig elállt több költséges megoldástól.

MTI / Bodnár Boglárka
MTI / Bodnár Boglárka

Pálffy Ilona kampányreformot tervezne, Lázár szerint mérlegelni fogják a javaslatokat, bár egyre fogy az idő a 2018-as választások miatt. És akkor Ferihegy vasútja megint: egy újabb sín épülne a meglévő vasúttal párhuzamosan az egyik javaslat szerint, a másik pedig egy ingajárat lenne, egy leágazás menne a reptérre a fővonalról. Ez utóbbihoz nem lehetne EU-támogatást felvenni. A Ferihegyi gyorsforgalmi útra is van két javaslat: az egyik már 2017-re változásokat hozna, a másik hosszútávú terv.

A pokolian drága Budapest-Belgrád-vasútról azt mondta, az Európai Bizottság pozitívan áll a dologhoz, de most a kínaiaknál pattog a labda. Ugyanaz a helyzet, mint Paks 2-vel, az oroszok ott is tudomásul vették az EU-s döntést. Hogy áll a várbeli kormánynegyed? A belügy és a pénzügy megy majd a Várba, zajlanak erről a konzultációk.

Lázár szerint nem lesz újabb alkotmánymódosítási javaslat.

“Nem tudunk mást tenni, mint tudomásul vesszük azt, hogy az ellenzéki pártoknak fontosabbak voltak a saját érdekeik, mint a haza ügye” – mondta Lázár, aki nem akart hazaárulózni, de burkoltan azt tette. Kicsit brüsszelezünk, mi lesz a török vízummal, Európa tart ettől Lázár szerint, bár még tart a vita. A HÉV-nél még nincs konkrét terv a felújításokról, egyelőre csak az átvételről.

Miért hívta Pharaon professzornak a körözött Gaith Pharaont Lázár? A miniszer kicsit akadozott a válasszal, szerinte találkozott egy olyan dokumentummal, amiben tudományos cím is szerepelt emlékezete szerint. 2014 októberében, kétszer is kért vízumot Pharaon, a dátumokkal dobálóznak. A vízumban szereplő születési adat nem volt azonos a dokumentumokban szereplő adatokkal. A kormány kérte, hogy az amerikaiak tegyék fel a hivatalos születési dátumot is a körözéshez, de ezt nem tették meg. Az Index szerint Pintér Sándor írt a szaúdi nagykövetnek, ő azt írta, az ujjlenyomat stimmel Pharaon személyazonosságával. Lázár itt már kezdett feszültté válni, de elmagyarázta: szabályosan kapott vízumot Pharaon, ettől még lehet a körözött Pharaon ő maga. Ha az amerikaiak anno jelentkeztek volna, azonnal elkapják a magyarok a szaúdi üzletembert. (Rég volt ilyen éles csata, Lázár egész feszült lett a Pharaon-témától.)

Nagyot ugrunk, Zalaegerszeg magyar hangja kérdezett, mikor kapja meg a modern városok programjából a pénzét. Lázár sorolja az összegeket, mennyit fizettek ki, mennyit fognak. Egerszeg esetén két hete döntöttek, hogy a Göcseji Falumúzeumot megtámogatják, na meg a központban lévő kórház befejezését is. “A kormány kifejezett szívügye” a Mindszenty-központ, de az uszodát is megépítik, természetesen a választásokig. Pár vacak kérdés volt, kiderült, nem lesz most Trump-Orbán-csúcs, a Jobbikot NEM hazaárulózta le inkább Lázár, de azért hosszan ekézik az alaptörvény módosítását meg nem szavazókat. “Ez a meccs nincs lefutva” – mondja, szerinte a kötelező kvóta nincs lefutva.

MTI
Forrás: MTI

A kistelepülési polgármesterek béremeléséről még nincs kormányzati döntés – hiába volt ötpárti megállapodás. Lázár szerint ez felvetheti a kérdést, hogy a nagyobb települések vezetőinek fizetését miért nem emelik? A 3-as metró ügye is előkerült végre: EU-s támogatással és kezességvállalással megvan a 200 milliárd körüli összeg, a 60 milliárdos kezességvállalásról még nincs kormányhatározat. “A késedelmet nem a kormány okozza”  szerinte, és megérti Tarlós Istvánt, hogy előbb fix pénzügyi fedezetet akar. “Én igyekszem hűséges társa lenni” – mondta mosolyogva Tarlósról, aki kár, hogy nem bízik benne.

Ismét Gaith Pharaonról kérdeztek, akinek november 1. óta nincs érvényes vízuma Kovács Zoltán szerint. Az állam tudomásul veszi a Mol döntését, hogy a Pharaon cégével közös tulajdonú vállalatot nem vizsgálják felül. Arra nincs terv, hogy az állam eladja a bicskei Batthyány-kastélyt. Az előfordulhat, hogy jobb minőségű létesítményekbe költöztetik a gyerekeket, mert a kastélyok nem alkalmasak erre a célra. Mindenesetre a kastélyokat kétharmados törvények védik, nem lehet eladni csak úgy őket. A tiszadobi Andrássy-kastély jó példa: 3 milliárdért felújították, most már látogatható, mert megszűnt a szociális funkció. Közösségi célokat kell ezeknek szolgálni.

Újra Trump: Lázár bízik abban, hogy most az amerikaiak és az oroszok együttműködnek, és így oldják meg a konfliktusokat, pl. Szíriában.

A letelepedési kötvényt még idén kivezethetik Lázár szerint, és ötéves tartózkodás csatolódik egy kötvényhez. Az is kiderült közben, Juhász Péter nem perelt be egy minisztériumot se október 23. miatt. Azt is vizsgálják Lázár szerint, van-e olyan passzusa az alaptörvénynek, ami felhasználható a kötelező kvóta ellen a brüsszeli csatározásokban, amiben nem áll jól a szénánk, decemberben döntés lehet. Hozzátette, a Jobbiknak elég lehetett volna a miniszterelnök szava, hogy megszüntetik a letelepedési kötvényt. Volt pár kérdés Győrkös Istvánról és a bőnyi lövöldözésről is, de Lázár semmilyen konkrétumot nem mondott. Ellenben arról már beszél, miért hívta vissza a Népszavát, ami kivonult a Kormányinfókról dühből. Lázár ezért kereste fel a lapot, hogy ezt beszéljék meg.

A Fővárosi Nagycirkusz elköltözik a mostani épületéből, és az Ajtósi Dürer sorra menne, ez a valószínűbb opció. Szándékdöntés van még csak erről, de az ingatlan nem állami tulajdonban van. A forrásokat biztosítani fogja az állam. Egy kérdés szerint egy 2008-as Forbes-cikkben szerepelt Pharaon körözése, ezért nem áll meg Lázár újra meg újra szajkózott álláspontja, hogy az amerikai nagykövetség együttműködött a Jobbikkal az ügyben. Ha már Jobbik, előkerül a letelepedési kötvény, Lázár pedig dühödten támadja a pártot, mert hogyan jön mégis a bevándorlás ehhez a konstrukcióhoz?! A kormány amúgy nem tervezi azt, hogy a kötvényt gyorsan kivezetik, és így a Jobbik támogatásával újra szavaznak az alkotmánymódosításról. Hogy miért, az rejtély. Lázár hozzáteszi, nem jelentenek a kötvényvásárlók nemzetbiztonsági kockázatot, alaposan átvizsgáltak mindenkit.

Lázár szerint nagy szerencse, hogy anno nem tértünk át elszámolásilag az orosz rubelre, és nem is terveznek ilyet a felröppent hírek ellenére. Vukovich Gabriella díjazásáról azt mondja, kiváló és fontos kutatómunkát végez a szervezete, a KSH. Most növelni tervezik a statisztikai hivatal önállóságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik